Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V České republice je v oběhu více padělaných bankovek. Meziročně jde o dvojnásobek

Česká národní banka (ČNB) zadržela za tři čtvrtletí letošního roku 3608 padělaných nebo pozměněných bankovek a mincí. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to víc než dvojnásobné množství. Naprostá většina zadržených padělků byly české koruny, bankovky převažovaly nad mincemi. Vyplývá to z údajů, které centrální banka zveřejnila na svých internetových stránkách.

Padělaných korunových bankovek ČNB zadržela 1787, mincí 1189. V předchozích letech přitom mince představovaly zlomek odhalených padělků. Přibývat jich začalo ve druhé polovině loňského roku. Mimo české měny centrální banka zachytila také 255 padělaných eurových bankovek, 221 padělaných dolarových bankovek a 143 padělaných eurových mincí.

Ve třetím čtvrtletí se počet odhalených padělků proti předchozím dvěma kvartálům snížil. ČNB jich zadržela 811, když ve druhém čtvrtletí to bylo 1824 a v prvním 973. I v meziročním srovnání byl počet zachycených padělků ve třetím čtvrtletí nižší, loni jich ČNB odhalila 967.

Za celý loňský rok ČNB zachytila 1980 padělaných bankovek a mincí. Zhruba polovinu tohoto počtu tvořily korunové bankovky, nejčastěji byla padělána tisícikoruna. V závěru loňského roku začala ČNB také ve zvýšené míře zachycovat padělané dvacetikorunové mince, které byly podle centrální banky poměrně kvalitně raženy.

V Česku bylo ke konci loňského roku v oběhu 2,79 miliardy bankovek a mincí. Meziročně se jejich počet snížil o 2,2 procenta, když ubylo bankovek, a naopak mírně přibylo mincí. Hodnota peněz v oběhu byla zhruba 706 miliard korun.

Padělatelům hrozí v Česku za zločin padělání a pozměnění peněz až osm let vězení. V případě organizované skupiny či značného rozsahu trestné činnosti je trest až desetiletý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vjkombajn | Pixabay

Štítky mince, Česko, Česká národní banka, centrální banka, falešný, padělek, mince, bankovka, zadržení, nelegální, podvod, krimi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České republice je v oběhu více padělaných bankovek. Meziročně jde o dvojnásobek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.