Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANKETA: Zájem o podzimní prázdniny v krkonošských střediscích není zatím velký

Zájem o ubytování na podzimní prázdniny v krkonošských střediscích Špindlerův Mlýn a Janské Lázně není zatím velký. Pokračuje trend, kdy rekreanti nechávají ubytování na poslední chvíli a vyčkávají, jaké bude počasí.

Podle oslovených zástupců středisek a podnikatelů změnu přístupu některých rekreantů odstartovaly dopady pandemie koronaviru a růst cen energií a inflace v posledních měsících. Podzimní prázdniny letos připadají na období od čtvrtka 26. října do neděle 29. října.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn jsou na podzimní prázdniny obsazené hotely a penziony asi z 50 procent. "Klienti to nechávají na poslední chvíli, stává se to pravidlem. Lidé se rozhodují častěji podle počasí, jsou opatrnější, více šetří. Doba rezervací se velmi zkracuje, hoteliéři z toho nadšeni nejsou. Pro podnikatele v cestovním ruchu obecně to představuje nejistotu," řekl starosta Špindlerova Mlýna a podnikatel v cestovním ruchu Martin Jandura, který funkci starosty zastává jako neuvolněný, tedy ne plně placený.

Návštěvnost podle něj v září pozitivně ovlivnilo slunečné počasí. Velmi silný byl týden kolem státního svátku 28. září, který připadl na čtvrtek. "Díky tomu si řada lidí prodloužila víkend. Ve Špindlu to byl doslova druhý Silvestr, takovou návštěvnost jsme nezažili ani o prázdninách, nebyla volná jediná postel. Bylo krásné počasí," uvedl Jandura. "Jak na svatého Václava, tak i na podzimní prázdniny převažují mezi klienty Češi. Větší podíl cizinců bývá na konci roku a v lednu a únoru," dodal. Ubytovací kapacita ve Špindlerově Mlýně je podle radnice asi 16.000 lůžek.

V dalším krkonošském středisku v Janských Lázních je podle Jany Šustrové z tamního infocentra celková ubytovací kapacita včetně nabídky lázeňského ubytování okolo 2500 lůžek, z toho na hotely a penziony připadá asi 1000 až 1500 lůžek. Podle předběžných odhadů je obsazena na podzimní prázdniny asi třetina kapacit. "Extra velký zájem zatím není, lidé vyčkávají. Přibývá klientů, kteří jezdí na jeden den. Změnu chování klientů určitě ovlivnilo období covidu, ale i to, že lidé mají hlouběji do kapsy," řekla  Jana Šustrová.

Chystáte se na podzim na hory?

Celkem hlasovalo65 čtenářů

Podle ní ceny za ubytování ve středisku stouply meziročně o deset až 15 procent. "Nejlevnější typy ubytování se v Janských Lázních dají sehnat od 350 korun za osobu a noc, jde ale o jednoduché ubytování, kde jsou sociální zařízení a sprchy na patře. Menší apartmán lze sehnat od 450 korun za osobu a noc bez stravy. Ceny za ubytování ve středisku se mohou vyšplhat až na 1500 korun za osobu a noc," řekla Šustrová.

Hoteliéři ve Špindlerově Mlýně podle Jandury podražili oproti loňsku o pět až deset procent. "Je to různé, nikdo nechce klienta orvat, to horalé nedělají. Na současnou situaci, ale musí nějak reagovat," uvedl.

Za nový trend označil to, že ve Špindlerově Mlýně přibývá hoteliérů a restauratérů, kteří kvůli rostoucím nákladům jezdí pro levnější potraviny do nedalekého Polska. "Co se týče potravin, tak Polsko je levnější, a už i kvalitnější. Lidé to zjistili, a jezdí tam nakupovat, vyplatí se jim to. Je to jasný signál pro naší vládu, že by s cenami potravin měla začít něco dělat, aby jí neujela půda pod nohama," řekl.

Obě střediska hlásí oproti podzimním prázdninám vyšší zájem o rekreaci na konci roku a v období jarních prázdnin. "O vánoční a silvestrovské pobyty je sice zájem, ale mírně nižší než byl loni touto dobou. Opět hraje roli to, že lidé více šetří, jsou opatrnější. Vánoční a silvestrovské pobyty máme zarezervované asi tak ze 40 až 50 procent. Po jarních prázdninách je poptávka ještě o něco vyšší. Obecně o podzimní pobyty je zájem nižší, lidé se více rozhodují na poslední chvíli," řekla Šustrová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto krkonose.eu

Štítky ČR, hotely, rekreace, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Zájem o podzimní prázdniny v krkonošských střediscích není zatím velký  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.