Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vstupné zdarma do krajských galerií a muzeí přilákalo nové návštěvníky

Každou první středu v měsíci mají lidé i nadále do krajských muzeí, galerií a hvězdáren vstup zdarma. Kraj chtěl mimo jiné tímto krokem nalákat do institucí nové návštěvníky všech generací, a to se povedlo.

Krajské kulturní a vzdělávací instituce v Královéhradeckém kraji zaznamenaly v prvním pololetí letošního roku vysokou návštěvnost včetně přílivu nových zájemců o umění či vědu. Jejich popularitě pomohl bezplatný vstup každou první středu v měsíci, kterou kraj zavedl od loňského prosince a akce nadále pokračuje.

Volný vstup do krajských muzeí, galerií i hvězdáren každou první středu v měsíci jsme se rozhodli veřejnosti nabídnout především proto, abychom podpořili její kulturní vyžití v nelehkém období energetické krize. Cílem ale bylo také přilákat nové návštěvníky všech generací, zejména pak děti a seniory, kteří by jinak na výstavy nebo popularizační programy nezavítali, a ukázat jim přínos a vysokou úroveň těchto našich institucí. To se povedlo,“ vysvětlila náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast sociálních věcí, kultury a cestovního ruchu.

Například Galerie moderního umění v Hradci Králové sklízí řadu pozitivních ohlasů na tuto akci. Sleduje nárůst návštěvníků i mimo první středy v měsíci a rozšiřuje tak svou návštěvnickou základnu. Akce je nejvíce populární mezi seniory staršími 65 let, kteří mohou využívat bezplatného vstupu permanentně. Dále akci využívá také řada studentů, zpravidla z uměleckých škol, a také děti v rámci edukačních programů. Mezi návštěvníky však nechybějí ani ostatní dospělí i celé rodiny.

Také Regionální muzeum a galerie v Jičíně či Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou hodnotí akci pozitivně. Rychnovské muzeum, obdobně jako některé další krajské kulturní a vzdělávací instituce, zaznamenalo ve druhém čtvrtletí letošního roku díky všeobecnému nárůstu zájmu dokonce vyšší průměrnou návštěvnost ve dnech, kdy vstup volný není.

Volný vstup každou první středu v měsíci nabízejí od loňského prosince přes dvě desítky poboček krajských institucí, a to muzeí, galerií či hvězdáren. Pro děti do 10 let a seniory starší 65 let platí volný vstup během otvírací doby nepřetržitě. Zájemci se mohou jít podívat například do Galerie moderního umění v Hradci, do hradeckého Muzea, také do Muzea války 1866 a kromě jiných i do úpické hvězdárny.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Poskočilová

Štítky muzeum, galerie, hvězdárna, Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou, Hronov, Královéhradecký kraj, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vstupné zdarma do krajských galerií a muzeí přilákalo nové návštěvníky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.