Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dopravní podnik v Hradci Králové oslaví 95 let od založení. Do ulic vyjedou historické vozy

Městská hromadná doprava v Hradci Králové slaví 95 let od svého založení. Při této příležitosti místní dopravní podnik otevře své brány veřejnosti a do ulic krajské metropole pošle historické vozy. Ty budou zájemce vozit po speciální vyhlídkové trase. K vidění budou i ostatní stroje a technika Dopravního podniku Hradec Králové.

„Celá tato akce připomene nejen ekonomický, stavební či technický rozvoj za 95 let, ale i generace lidí, které se na vzniku a provozu městské veřejné dopravy v Hradci Králové podílely,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátorky Miroslav Hloušek (ODS). Speciální den otevřených dveří se bude konat na dvou místech. Přímo v sídle Dopravního podniku Hradec Králové v Pouchovské ulici a na v terminálu hromadné dopravy.  

Z obou těchto míst budou návštěvníci moci nastoupit na speciální okružní linku, kterou budou obsluhovat historické vozy. Půjde o autobus Karosa ŠD 11, jezdit budou i trolejbusy Škoda 8Tr9 a Škoda 9TrHT28 a kloubový Škoda 200Tr Sanos 01. V případě dobrého počasí vyjede i speciální autobusový kabriolet bez střechy Škoda 706 RTO. V ulicích Hradce Králové lidé zahlédnou i žlutý školní autobus známý především z amerických filmů.  

V sobotu 7. října bude v sídle dopravního podniku možné nahlédnout do celého areálu a také centrálního dispečinku. Na terminálu hromadné dopravy bude naopak připravená výstava, která bude mapovat historii veřejné dopravy. Vedle ní je pak připravený i program pro nejmenší. „K dispozici zde bude také skákací hrad a celodenní hudební program, který připravili mimo jiné žáci ze Základní umělecké školy Habrmanova v Hradci Králové,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí radnice Kateřina Šmídová.  

Řidiči původně nedostávali plat  

Zahájení autobusové dopravy je spojeno se vznikem Autodrah města Hradce Králové 24. října 1928. Dopravním podnikem se společnosti začalo říkat až v roce 1950. Šlo však stále o státní podnik. Majetek byl do akciové společnosti Dopravní podnik města Hradec Králové převeden až v roce 1997. 

Prvním vozem, který po Hradci Králové vozil cestující, byl šestikolový omnibus Tatra pro 42 sedících a 50 stojících osob. Ten začal obsluhovat historicky první linku Kukleny – Nádraží – Slezské Předměstí. Do provozu byla uvedena na začátku prosince roku 1928. V té době měli cestující jízdu zdarma, a naopak řidiči neměli nárok na odměnu.  

První trolejbusová linka byla v Hradci Králové zavedena až v roce 1949. Tehdy dopravní podnik nakoupil čtyři elektrobusy Vetra-ČKD. 

Původní sídlo (tedy ještě Autodrah) se nacházelo na dvoru mezi Průmyslovou a Škroupovou ulicí. V místě nynějšího autoservisu. Do současného sídla v Pouchovské ulici se zaměstnanci stěhovali až mezi lety 1951 a 1953. Následovala je i veškerá technika a kompletní vozový park.  

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMHK

Štítky Hradec Králové, dopravní společnost, veřejná doprava, Tatra Trucks, Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik v Hradci Králové oslaví 95 let od založení. Do ulic vyjedou historické vozy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.