Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bývalý opočenský klášter má strategii rozvoje, navazuje na původní poslání

Bývalý kapucínský klášter ze 17. století v centru Opočna na Rychnovsku má novou strategii rozvoje. Návrh jeho budoucího využití vychází z propojení kultury, vzdělávání, léčitelství, sociální problematiky a snahy o otevření se veřejnosti. Navazuje na původní poslání působení kapucínského řádu v klášteře. Dokument Strategie rozvoje kláštera a návrh koncepce pro jeho nové využití vytvořili architekti ateliéru City Upgrade. Královéhradecký kraj spolu s nimi představí dokument veřejnosti.

"V nedávno zpřístupněných zahradách v areálu kláštera se v neděli od 13:00 zájemci seznámí s vytvořenou strategií jeho dalšího rozvoje a návrhem koncepce pro jeho nové využití. Další návrhy možného využití představí i studenti z Fakulty architektury ČVUT v Praze a Fakulty architektury VUT v Brně," uvedla Martina Svatoňová z hejtmanství.

Komunitní zahrada byla otevřena letos v květnu, ve třítisícovém Opočně tak vznikl nový prostor pro relaxaci a kulturu. Památku vlastní Královéhradecký kraj. Strategie rozvoje vznikla také na základě diskuzí vedení města Opočna, místních obyvatel a kraje.

"Celý komplex v Opočně má obrovský potenciál pro rozvoj místní kultury a cestovního ruchu. Měl by nabízet podmínky pro aktivity zdejších kulturních aktérů zaměřené specificky nejen na oblíbený kulturní turismus, ale především na turismus kreativní. V klášteře by měla působit řada institucí, skupin, spolků a lidí s jednotným, uceleným vedením," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová (Východočeši).

Podle ní by v areálu bývalého kláštera mohla vzniknout významná kulturní platforma, která by byla citlivě rozdělena mezi potřeby města a jeho obyvatel i potřeby turistů.

"Architekti ateliéru City Upgrade navrhují kroky, díky nimž by se měl opočenský klášterní areál postupně stát jedinečným centrem Opočna i celého Podorlicka," uvedla Svatoňová. Připomněla, že opočenská klášterní zahrada se postupně otevírá veřejnosti a stává se novým místem pro pořádání kulturních akcí a setkávání.

Strategie i aktivity v klášterní zahradě spadají do projektu Komunitní zahrada kapucínského kláštera v Opočně, který získal podporu Fondů EHP 2014-2021.

Klášterní areál byl založen na základě rozhodnutí provinciální kapituly kapucínského řádu v roce 1673. Ústavní zařízení v opočenském klášteře fungovalo do roku 2007. Celý komplex je od roku 1958 kulturní památkou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Opočno

Štítky ČR, památky, rekreace, sociální, zdraví, Opočno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý opočenský klášter má strategii rozvoje, navazuje na původní poslání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.