Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hradecký kraj je druhý nejúspěšnější v čerpání dotací. Z Evropského fondu získal přes 10 miliard

V přepočtu na obyvatele je Královéhradecký kraj druhým nejúspěšnějším krajem v čerpání dotací z takzvaného Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Za poslední období hejtmanství získalo celkem 10,7 miliardy korun, které přerozdělil do 968 projektů v celém regionu. Nejúspěšnějším krajem v republice se stala Vysočina.

„Peníze, které jsme prostřednictvím IROP získali z Evropského fondu pro regionální rozvoj, pomohly rozvoji a modernizaci našeho kraje v mnoha oblastech. Týká se to stejně tak nových silnic, cyklostezek nebo bezemisních vozidel veřejné dopravy jako vybavení nemocnic, škol a školek či obnovy mnoha významných historických památek,“ uvádí v tiskové zprávě ředitel hradecké pobočky Centra pro regionální rozvoj České republiky Jakub Řezníček.  

Se svými deseti miliardami korun je na tom Královéhradecký kraj celorepublikově pod průměrem, ale v přepočtu na obyvatele to dohání. V této metrice získalo hejtmanství 19,3 tisíc korun na jednoho obyvatele. Což je naopak celorepublikovým nadprůměrem.  

Nejvíce peněz z Evropské unie Královéhradecký kraj poslal do rekonstrukce a výstavby silnic, do zdravotnictví a modernizací škol. Kromě toho kraj peníze přerozděloval i do obnovy historických památek nebo společných projektů IZS. Celkem se jedná o 968 projektů v celém kraji. 

Největší suma putovala do modernizace vybavení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Hradec Králové. Ta si vyžádala 499 milionů korun. 200 milionů pak získal projekt SMART muzeum, kde peníze směřovaly do modernizace depozitářů a technického i technologického zázemí Muzea východních Čech. Třetím největším projektem s podporou 166 milionů byla výstavba silnice II/286 Jičín, Robousy – Valdice. 

„Některé projekty předchozího programového období se ještě letos dokončují, proto proplacená částka podpory ve výši 10,7 miliard není konečná. Realizace všech projektů v IROP 1 by však měla skončit nejpozději do 31. prosince 2023,“ dodává Řezníček.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Robert Průcha

Štítky Královéhradecký kraj, projekt, silnice, peníze, Kraj Vysočina, Jakub Řezníček, Evropská unie, Evropský fond pro regionální rozvoj, Česko, Muzeum východních Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj je druhý nejúspěšnější v čerpání dotací. Z Evropského fondu získal přes 10 miliard  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.