Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Turisté na Sněžce si udělali odpaďák z míchačky, kterou tam mají dělníci montující nové lavičky

Co do lesa přineseš, to z něho i odnes. Jednoduché pravidlo, které se turistům a návštěvníkům Krkonoš snaží správci národního parku vštípit stále dokola. U některých však bez výsledku. Několik návštěvníků si na vrcholu Sněžky udělalo odpadní koš například z míchačky, kterou tam dělníci používají k budování nových laviček.

„Mnozí návštěvnici neexistenci odpadkových košů na vrcholu kreativně řeší tím, že jako odpaďák využívají jakýkoli možný prostor. Ať to už je železná trubka, kterou používají jako popelník, nebo míchačka, jejíž buben jsou schopni během hodiny naplnit odpadky,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí správců národního parku Radek Drahný. Společnost, které míchačka patří, podobné komplikace řešila opakovaně.  

Správci národního parku opět připomínají, že v Krkonošském národním parku nelze naistalovat více odpadních košů. Komplikované jsou především svozy. Kromě toho mohou odpadky z koše roznést zvířata nebo vítr. „Všechny návštěvníky opakovaně prosíme, aby si odpadky z hor odnášeli. Děkujeme,“ uvedl Drahný.  

Kromě běžných odpadků, jakými jsou plechové či plastové obaly od nápojů a potravin, nacházejí správci například i dětské pleny. Bezkonkurenčně ale vedou papírové kapesníčky použité po potřebě návštěvnic a návštěvníků. Skokový nárůst proti minulosti představují igelitové sáčky s psími exkrementy, které majitelé psů pohodili do lesa.  

Plastové odpady zůstávají v přírodě desítky až stovky let a ani poté úplně nezmizí. Rozloží se na mikroplasty, jejichž částečky potom sami dýcháme nebo pijeme ve vodě. Plastové odpady se mohou stát osudnými živočichům, kteří je sežerou, nebo se do nich chytí jako do pasti.   

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KRNAP

Štítky Sněžka, národní park, odpad, dělník, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté na Sněžce si udělali odpaďák z míchačky, kterou tam mají dělníci montující nové lavičky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.