Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Policie v hradeckém kraji přistihne sedm řidičů pod vlivem alkoholu denně

Policie v Královéhradeckém kraji přistihne v průměru 7,4 řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog. Celá řada z nich má dokonce nad jednu promile, čímž se dopouští trestného činu. Policie upozorňuje především na to, že i minimální množství alkoholu může ovlivnit řidičům úsudek. A může to být i takzvaný zbytkový alkohol.

Do 0,3 promile se jedná o přestupek s pokutou do 20 tisíc korun a zákazem řízení až na jeden rok. Od 0,3 promile výš jde opět o přestupek. Avšak řidič dostane sedm trestných bodů a k tomu zákaz řízení až na jeden rok. Odmítnutí dechové zkoušky je za sedm trestných bodů, pokutu 50 tisíc korun a dva roky bez papírů. 

Od začátku letošního roku v Královéhradeckém kraji policie zastavila 1 462 řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog. 340 z nich nadýchalo přes jednu promile a tím se dopustili trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Podle policistů není alkohol v našem regionu za volantem ničím výjimečným.  

„Už při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má výrazný vliv i na periferní vidění,“ uvádí na webu policie mluvčí Lucie Konečná. Podle jejích slov se do alkoholové pasti může dostat i řidič s takzvaným zbytkovým alkoholem.  

Právě „zbytkáč“ je v souvislosti s řízením velké téma. Z pohledu zákona však prakticky neexistuje a na řidiče se nahlíží jako na člověka pod vlivem alkoholu. „Pro policii je to přitom alkohol jako alkohol. Nerozlišuje mezi zbytkovým a čerstvým,“ uvedla na webu mluvčí policie Iva Kormošová.      

Tento druh zbytkového alkoholu je zrádný především v tom, že o něm řidič nemusí vědět. I přesto napomáhá k tomu, aby měl řidič zpomalené vnímání a daleko delší reakce. Snadněji se také může stát, že člověk pod vlivem zbytkového alkoholu přehlédne značku nebo dokonce vozidlo přijíždějící ke křižovatce.    

S větším množstvím alkoholu stoupá i pravděpodobnost dopravní nehody. Do jedné promile stoupá sedmkrát, do 1,4 promile až jednatřicetkrát a nad 1,5 promile je šance dopravní nehody až 128krát větší.   

Jedna z posledních dopravních nehod pod vlivem alkoholu v Královéhradeckém kraji se stala o víkendu. Devětatřicetiletý řidič v Otovicích na Broumovsku nezvládl svůj osobní vůz, dostal smyk a skončil v poli. Sice nedošlo ke zranění, ale dechová zkouška prokázala 1,4 promile. Navíc má platný zákaz řízení. A to až do března příštího roku.  

Ohodnoť článek

Foto Adéla Cinklová

Štítky alkohol, policie, Královéhradecký kraj, drogy, statistika, krimi, doprava, řidič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v hradeckém kraji přistihne sedm řidičů pod vlivem alkoholu denně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.