Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Cyklista nadýchal dvě promile. Upozornil na sebe jízdou po hlavní bez osvětlení

Policisté z Trutnova vyšetřují pětadvacetiletého cyklistu, který jel uprostřed noci Horskou ulicí v Trutnově. Hlídku na sebe upozornil tím, že nebyl osvětlený. Baterku na řídítkách zapnul až ve chvíli, kdy přišel k policistům. Nadýchal přes dvě promile.

„Policisté ho vyzvali k prokázání totožnosti a následně také k tomu, aby se podrobil dechové zkoušce na alkohol, což učinil. Muž nadýchal 2,07 promile alkoholu v dechu a z těchto důvodů mu policisté zakázali další jízdu,“ uvedla na webu policie mluvčí Šárka Pižlová.  

Cyklista se bude zodpovídat ve správním řízení, kde mu hrozí pokuta od 25 do 50 tisíc korun.  

 

Policisté loni vyšetřovali 2834 nehod, které zapříčinili cyklisté, což v celkovém počtu znamená 65 procent všech nehod s účastí cyklistů. Alkohol hrál roli u 819 zaviněných nehod. Cyklisté pod vlivem alkoholu byli viníky v 782 případech. V 550 případech bylo jezdcům naměřeno více než 1,51 promile.  

„Opilý cyklista může mít problém udržet rovnováhu, zbytečně riskuje, je hůře viditelný a většinou na hlavě nemá ochrannou přilbu,“ říká Hradecké Drbně Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti. Cyklistou z hlediska silničního zákona se rozumí i osoba jedoucí na koloběžce, případně elektrokoloběžce. 

Cyklistovi, který jede na jízdním kole pod vlivem alkoholu, hrozí sankce ve správním řízení od 2 500 do 20 tisíc korun. Je-li u cyklisty zjištěn z důvodu ovlivnění alkoholem tzv. stav vylučující způsobilost, může mu být uložena pokuta od 25 až do výše 50 tisíc korun. Pokud cyklista odmítne dechovou zkoušku, případně odborné lékařské vyšetření hrozí stejná sankce.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky cyklista, Trutnov, alkohol, nehoda, krimi, video, kolo, jízdní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklista nadýchal dvě promile. Upozornil na sebe jízdou po hlavní bez osvětlení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.