Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Obyvatelé Trutnova budou hlasovat o projektech participativního rozpočtu. Ve hře je vrácení slona

Poprvé v dlouhodobé historii Trutnova budou místní obyvatelé hlasovat o projektech v rámci participativního rozpočtu. Do prvního ročníku se nakonec probojovalo osm různých projektů v hodnotě do jednoho milionu korun. Hlasování začne se začátkem školního roku.

Od dubna do května lidé přihlásili celkem 16 návrhů. Pravidla však splnilo jen osm projektů. A o nich se nyní bude hlasovat. „Pokud chceme tento koncept do budoucna udržet, musíme být důslední v dodržování nastavených pravidel, protože kromě primárního cíle, kterým je zvýšení zájmu občanů o veřejný prostor, chceme, aby si lidé vyzkoušeli, jak těžké je investiční záměr připravit,“ uvádí v tiskové zprávě starosta Trutnova Michal Rosa (ODS).  

Mezi osmi projekty najdeme například projekt Lavičky Václava Havla, parkování na Zelené Louce, revitalizaci dětského hřiště, třídění odpadů nebo úprava travnaté plochy na Malém Náměstí.  

Ve hře je i obnovení ikonického slona  

Ve hře je i obnovení slona, který před lety zmizel od hlavní silnice. Jako reklama musel být od silnice odstraněn po osmačtyřiceti letech v září 2018. Slon se stal pomyslným symbolem Královéhradeckého kraje a lidi skrze něj dokonce vyjadřovali své názory. Například v roce 2012 ho fanoušci Pardubického hokejového klubu natřeli do národních barev a přidali nápis „Mistři 2012“.  Do dneška se však nepodařilo najít jeho náhradu.  

Slona před skoro 50 lety vyrobil pro zoologickou zahradu Luboš Zvičina. Ten zároveň vyrobil i 18 žiraf, čtyři nosorožce a obří znak zahrady. Jedna ze žiraf dodnes stojí u hlavní silnice v obci Horka u Staré Paky.   

Podrobněji se se všemi projekty budou moct obyvatelé seznámit od 4. září na webových stránkách participativního rozpočtu města. Jednotlivým projektům bude věnována i výstava na Svatojanském náměstí a na Zelené Louce.  

Hlasování začne 4. září a potrvá do neděle 15. října. Konat se bude on-line na webu města. Hlasovat mohou pouze občané Trutnova starší 12 let. Každý hlasující může udělit až dva kladné hlasy a jeden záporný hlas. Hlasování bude ověřeno unikátním kódem v podobě SMS. 

„Pokud občané nemohou či nechtějí využít internet, můžou přijít k nám na městský úřad a zaměstnanci Informační recepce jim s hlasováním pomohou. Pro tuto formu hlasování si s sebou musí přinést mobilní telefon kvůli zaslání ověřovacího unikátního kódu v podobě SMS,“ vysvětluje v tiskové zprávě Jan Seidel, tajemník Městského úřadu Trutnov. 

Ohodnoť článek

Foto město Turntov

Štítky projekt, Trutnov, rozpočet, projekt, hlasování, veřejnost, lavička, odpad, zeleň, slon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Trutnova budou hlasovat o projektech participativního rozpočtu. Ve hře je vrácení slona  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.