Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Univerzita Karlova začala v Hradci stavět dvě budovy kampusu za 6,1 miliard

Univerzita Karlova v minulých dnech zahájila v Hradci Králové výstavbu dvou budov pro lékařskou a farmaceutickou fakultu za 6,1 miliardy korun včetně DPH. Po dokončení v roce 2026 se do nich obě fakulty přesunou ze svých stávajících a již nevyhovujících objektů v Hradci Králové. Jde o aktuálně největší investici Univerzity Karlovy.

Stavební část za 6,1 miliardy korun dodá sdružení stavebních firem BAK a Syner. Další až jednu miliardu korun bude stát vybavení budov, na což univerzita vypíše soutěž. Významnou část nákladů vedle státu pokryje dotace z evropského Národního plánu obnovy. Zbytek zaplatí stát, z vlastních zdrojů by měla univerzita podle Mikešové uhradit přes jednu miliardu korun.

Stavba dvou objektů je druhou etapou výstavby hradeckého univerzitního kampusu pod názvem Vzdělávací a výzkumné centrum Mephared Univerzity Karlovy. Kampus vzniká v těsném sousedství Fakultní nemocnice Hradec Králové a Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. První budovu v kampusu u vjezdu do hradecké fakultní nemocnice univerzita otevřela v roce 2015 nákladem 315 milionů korun. Jsou v ní některé katedry a ústavy fakult.

Oba nové objekty budou sloužit oběma fakultám pro asi 3600 studentů. Disponovat budou téměř 19.000 metry čtverečními výukových a výzkumných prostor. V menším takzvaném centrálním objektu budou především děkanáty a administrativa fakult. V hlavním a největším objektu kampusu budou výuková a výzkumná pracoviště včetně laboratoří.

Po dokončení by měl být kampus podle univerzity jedinečným vzdělávacím centrem, první takového typu v ČR. Integrovat by měl výuku, výzkum a vývoj v lékařství a farmacii s přímým napojením na klinickou praxi fakultní nemocnice. Přispět by měl ke zvýšení kvality vzdělání lékařů a výzkumníků a ke zvýšení kvality poskytování lékařské péče v Česku.

Současné budovy lékařské i farmaceutické fakulty již prostorově i svým stavebním stavem potřebám univerzity a jejímu dalšímu rozvoji nevyhovují. Po dokončení kampusu je škola podle Mikešové opustí a zřejmě nabídne k prodeji.

Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy funguje v Hradci Králové od roku 1969, studentům nabízí například studium farmacie či zdravotnické bioanalytiky. Lékařská fakulta ve městě působí od roku 1945, kromě magisterských oborů všeobecné lékařství a zubní lékařství je možné také studovat bakalářský program ošetřovatelství.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FaF UK

Štítky ČR, školy, stavby, věda, vysoké, Univerzita Karlova, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Karlova začala v Hradci stavět dvě budovy kampusu za 6,1 miliard  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.