Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V kraji úřadovali další falešní bankéři, podvody si přišli na téměř milion. Jak se jim bránit?

Policie v Královéhradeckém kraji má na stole další dva případy podvodů. Tentokrát se jednalo o takzvané falešné bankéře, kteří své oběti obrali o necelý jeden milion korun. V obou případech šlo o stejnou pohádku: máte napadený účet, vyberte peníze a pošlete je jinam.

První případ se týká sedmatřicetileté ženy z Jičínska. Té zavolal údajný pracovník banky, že na jejím účtu došlo k předschválení půjčky a netradičnímu pohybu peněz.  

„Aby žena o peníze nadále nepřicházela, je potřeba o předschválenou půjčku přes mobilní aplikaci doopravdy zažádat. Bankéř bude podezřelé pohyby na jejím, pravděpodobně napadeném, účtu i nadále sledovat a v případě, že k nim nebude docházet, půjčku následně vrátí na účet banky,“ popisuje přesvědčovací metody podvodníka mluvčí policie Eliška Pospíšilová.  

Podvodný bankéř na druhé straně telefonu zněl mile a ženě byl nápomocen. I proto ho poslechla a všechny peníze z půjčky do deseti minut zaslala na různé účty. Tím přišla o téměř čtvrt milionu korun. 

Možná se vás pokusila okrást bankéřka  

Druhý případ se stal na Náchodsku, kde naletěl osmadvacetiletý muž. Scénář byl téměř stejný. Podvodný bankéř mu zavolal s tím, že je na jeho účtu předschválená půjčka. Následné jednání podvodníka už bylo propracovanější.  

„Následně poškozeného muže přepojil na jiné oddělení, kde s ním celou věc odborníci dořeší. Mezitím muž obdržel také email, kde mu byl přidělen manažer bezpečnosti a základní instrukce od bezpečnostního oddělení,“ uvádí mluvčí policie. Podvodník mu řekl, že se ho mohla pokusit okrást jeho bankéřka, která má přístup k osobním dokladům. Z bezpečnostních důvodů mu proto zakázal komunikovat s pobočkou.  

„Následně byl podvodným manažerem kontaktován také přes Viber, kdy měl poškozený očekávat zprávu od ČNB s dalšími instrukcemi,“ uvádí mluvčí. Ta skutečně přišla a navedla ho k terminálu v Pardubicích, kam vložil téměř půl milionu korun.  

Toho, že se jedná o podvod, si muž všiml až po celém tom zmatku. Zkontroloval e-mail a zjistil, že nebyl poslán z banky. Vše proto nahlásil na policii.  

V obou případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z podvodu. Za to falešným bankéřům hrozí až pět let ve vězení.  

Jak se bránit falešnému bankéři:  

  • Banka vám nikdy o napadeném účtu volat nebude. Má své prostředky, jak peníze ochránit.  
  • Podvodníci sází na pocit strachu. Nenechte se natlačit do neuváženého jednání. Zavěste, promyslete situaci a zavolejte do banky na telefonní číslo uvedené na webu.  
  • Nikomu nedávejte přístupové údaje do svého internetového bankovnictví. Ani banka je nikdy nebude chtít.  
  • Podvodníci často vymýšlí důvody, proč nevolat do banky. Neposlouchejte je.  
  • Nikým se nenechte přemluvit do uzavření půjčky.  
  • Pokud máte pochybnosti, zastavte se na nejbližší pobočce banky nebo policii.  

Ohodnoť článek

Foto JESHOOTS | Pixabay

Štítky podvod, peníze, banka, Královéhradecký kraj, okres Jičín, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji úřadovali další falešní bankéři, podvody si přišli na téměř milion. Jak se jim bránit?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.