Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hradecký kraj by mohl příští rok vyhlásit přírodní památku Březhradské písčiny

Stotisícový Hradec Králové by mohl mít v roce 2024 na svém území další přírodní památku. Jde o lokalitu Březhradské písčiny na jižním okraji města, v části Březhrad, kde se vyskytují vzácné a ohrožené druhy rostlin a živočichů. Královéhradecký kraj zahájil přípravu pro vyhlášení území přírodní památkou a dal zpracovat plán péče o tuto lokalitu v roce 2022. Výměra navrhované přírodní památky je 47.396 metrů čtverečních a výměra ochranného pásma 9255 metrů čtverečních.

"Rada kraje nedávno schválila návrh na vyhlášení přírodní památky a krajský úřad zahájil řízení, ke kterému se mohou vyjádřit účastníci ze strany majitelů pozemků a obce. Předpokládáme, že k vyhlášení přírodní památky dojde v roce 2024," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. 

Komise místní samosprávy (KMS) Březhrad bude o stanovisku teprve jednat. "Za komisi nyní hovořit nemohu, ale já osobně, jako občan Březhradu, tento krok vítám. Lokalita je pro nás cenná i z toho důvodu, že jsou tam zakonzervovány zdroje pitné vody. V minulosti tam byl i záměr na vybudování logistického centra hutního materiálu," řekl místopředseda březhradské KMS Pavel Oščiatka. Většina pozemků navrhované přírodní památky patří soukromým vlastníkům.

Lokalita je v městské části Březhrad mezi železniční tratí na Pardubice a areálem bývalého masokombinátu, který v posledních letech ožil jako logistická zóna.

Královéhradecký kraj odeslal žádost na ochranu vzácných ekosystémů v Březhradských písčinách v roce 2020. "Hlavním důvodem zpracování návrhu na vyhlášení přírodní památky je zajištění ochrany cenných ekosystémů trávníků, písčin a mělkých půd, které jsou biotopem řady zvláště chráněných a dalších významných druhů rostlin a živočichů," řekl Lechmann.

Zajištění ochrany území formou přírodní památky umožní podle něj také vhodně řídit péči, na které je existence cenných ekosystémů včetně významných druhů rostlin a živočichů na ně vázaných zcela závislá

Pokud se lokalita stane přírodní památkou, veškeré zásahy do přírody bude možné dělat jen v souladu s příslušným zákonem, omezení se bude týkat například některých terénních úprav, změn vodního režimu pozemků, umisťovaní staveb, skládek, výstavby cest, přikrmování zvěře či pořádání sportovních akcí.

Na území Hradce Králové je šest přírodních památek (PP), a to Černá stráň, Na Plachtě, Na Plachtě 3, PP Roudnička a Datlík, PP Sítovka a PP U císařské studánky. Celková rozloha těchto lokalit je 110,7 hektaru a jsou převážně na okraji krajského města.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, příroda, rezervace, správa, Březhradské písčiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj by mohl příští rok vyhlásit přírodní památku Březhradské písčiny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.