Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Radnice se pustí do oprav na Benešově třídě. Prozatím vymění lávku u Kozlovny

Stav Benešovy třídy v Hradci Králové není třeba složitě popisovat. Radnice se proto rozhodla, že se pustí alespoň do částečných oprav. Jako první chce vyměnit lávku u Kozlovny. Po ní budou následovat chodníky v jejím okolí. Poprvé se lidé po lávce projdou na jaře příštího roku.

„Lávka Kozlovka byla zchátralá a nepoužívaná a bylo nutné ji od základů změnit. Během následujících měsíců zde vyroste nová lávka z železobetonu, která bude rozměry stejná jako ta původní, ale bude bezpečnější a mnohem lepší na údržbu,“ slibuje v tiskové zprávě náměstek Lukáš Řádek (TOP 09).  

V příštím týdnu se začne opravovat vodovodní potrubí, které vede přímo pod lávkou. Následně se postaví podpěry. Lávku za 12,5 milionu korun začnou dělníci montovat zhruba v polovině září. Pokud vše půjde podle plánu, mohla by se místním nová lávka otevřít na jaře příštího roku, tvrdí radnice. 

Souběžně s přípravou nové lávky na radnici probíhají i jednání ohledně kompletní rekonstrukce. „Tento týden jsme v radě města schvalovali smlouvy se společností ČEZ ohledně přípravy přeložek distribučního zařízení. Jedná se o dokument, který je důležitou součástí pro územní řízení,“ popisuje náměstek Řádek.  

O konkrétních termínech však zatím nemůže být řeč. Radnice v současné době připravuje územní řízení. Na projektovou dokumentaci se dostane až v příštích letech. A bez ní město nemůže získat stavební povolení a další potřebné dokumenty. 

Bulvár, který měl být pýchou města  

Třída Edvarda Beneše (dříve Marxova třída) se v Hradci Králové začala stavět v 70. letech 20. století. Mělo jít o prosperující bulvár plný obchodů a nových moderních bytů, který vznikl souběžně s výstavbou největšího sídliště ve městě. V dnešní době však místy připomíná squat. Místní už si dlouhá léta stěžují na to, že je tato čtvrť neudržovaná a rozpadá se před očima. 

Třída Edvarda Beneše na Moravském Předměstí v Hradci Králové měří zhruba 1200 metrů. Začíná u kruhového objezdu s Palachovou ulicí a končí u výjezdní stanice záchranné služby. Podle údajů z radnice zde aktuálně bydlí zhruba deset tisíc lidí. 

„Ještě za socialismu byl na Benešovce obchod na obchodu. Jezdila jsem tudy s kočárkem a žádné místo nebylo prázdné,“ vzpomíná pro Hradeckou Drbnu Dagmar Pirková, která bydlí opodál. Po krátkém povídání začíná jmenovat některé z obchodů, které na Benešově třídě fungovaly. Šlo například o Fitness shop, Včelařské potřeby, obchod s pokladnami a regály, Prior nebo Podlahářství. 

„Po revoluci to šlo od desíti k pěti. Nikdo si toho nevšímal a dopadlo to takhle,“ řekl František Pirk, manžel Dagmary. Nejvíc si stěžuje na rozpadlé a propadající se chodníky, které už na několika místech Technické služby Hradec Králové uzavřely. Některá místa tak připomínají něco jako Hradecký Černobyl. 

„Na Benešovce tenkrát bydleli vysoce postavení lidé. To nebylo bydlení pro obyčejné... Lampasák, policajt nebo politik,“ vzpomíná Dagmar. Podle ní se v 70. letech minulého století neřešilo, zda člověk bydlí v králikárně. V dnešní době už to může řadě lidí vadit. 

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky lávka, Edvard Beneš, Hradec Králové, obchod, radnice, ČEZ, Černobyl, Benešovka, Benešova třída, rekonstrukce, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Stolár

Bulvár, který měl být pýchou města - sídliště postavené v 80. letech minulého století, kde jsem až do jara 2002 bydlel. Bohužel, jaksi se zapomnělo na údržbu - za čtyřicet let od postavení se zde neudělalo nic a současný stav tomu odpovídá. Sídliště nemá napojení na II. silniční okruh - o křižovatce Mileta se mluví třicet let a práce dosud jaksi žádná. Ostuda města jak má být. Hlavně, že zde žije minimálně desetina obyvatel města, jejichž osud představitele města moc nezajímá, jinak by takovýmto způsobem nenechali zchátrat celé sídliště.

Pátek, 18. srpna 2023, 16:16Odpovědět

Radnice se pustí do oprav na Benešově třídě. Prozatím vymění lávku u Kozlovny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.