Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Skupina nadšenců z Krkonoš shání peníze na dron s termovizí. Chce ho použít na záchranu zvířat

Skupina nadšenců a milovníků přírody z Krkonoš založila Spolek Domov - pro náš Rudník. Jeho hlavním úkolem je zachraňovat zvířata, která se schovávají ve vysoké trávě a jsou ohrožená sekačkami a zemědělskými stroji. Členové spolku se o záchranu snaží už nyní, ale s dronem by byla práce efektivnější. Bez pomoci veřejnosti si jeho pořízení nemohou dovolit.

„Máme za sebou jaro a z toho X dní a hodin prochozených v loukách. X hodin, kdy doufáme v zázrak, že najdeme nějaká srnčata, zajíce a ptáky, kterým budeme moci pomoci,“ uvedla Karolína Suchánková ze Spolku Domov - pro náš Rudník. Podle jejích slov potřebují Krkonoše dron s termovizí, který pomůže najít mláďata i poraněná zvířata ve vysoké trávě. Tam jim hrozí nebezpečí v podobě sekaček a zemědělských strojů.  

„Jsme obyčejní lidé jako technici, učitelé nebo opraváři. Lidé, kteří milují přírodu a snaží se o ni pečovat, jak nejlépe umí. Snažíme se tímto pomoci nejen mysliveckým sdružením při kontrolování a prohledávání luk před sečí,“ dodává Suchánková.  

Nový dron s termovizí by skupině nadšenců pomohl urychlit a zefektivnit záchranu ohrožených zvířat. Podle Suchánkové je majitelů podobných zařízení málo. A ti, co ho vlastní nemají šanci létat nad všemi loukami.  

I proto se spolek rozhodl uspořádat sbírku a sehnat peníze na nákup dronu DJI Mavic 3 Thermal. Jeho pořizovací cena je téměř 180 tisíc korun. K němu je třeba dokoupit i náhradní baterii v hodnotě dalších 15 tisíc korun. Tento nákup si spolek bude moci dovolit jen v případě, že se podaří vybrat celou částku. 

„V případě, že se nepodaří vybrat celou částku, bude ve výši vybrané částky zakoupen dalekohled s termovizí pro kontrolu pohybu zvěře v noci, díky kterému budeme vědět, kde zvěř ulehá a usnadní tak jejich hledání,“ dodává Suchánková. Do sbírky mohou dobrovolníci přispět pomocí portálu Donio.  

Osamocená mláďata v přírodě nezachraňujte, zabili byste je

Osamocená mláďata v přírodě nejsou opuštěná, i když se to může na první pohled zdát. Většinou nepotřebují vaši pomoc, proto by je člověk neměl odnášet z lesa. Existují ale i výjimky, například veverčata. Pokud si člověk není jistý, je nejlepším...

Každý rok zemře při sečích na loukách až 60 tisíc srnčat 

Podle iniciativy Stop sečení srnčat zahyne pod zemědělskými stroji a sekačkami zhruba 60 tisíc mláďat ročně. O tomto problému se sice čím dál víc mluví, ale například dotace na nákup dronů s termokamerou jsou stále jen velkým snem spolků na ochranu zvířat.  

Spolek Stop sečení srnčat aktuálně používá tři drony s termovizí. Podle koordinátorky kampaně Pavly Benettové je díky těmto strojům možné zachránit daleko více zvířat. „Z našich akcí od 15. do 24. května se prokazatelně podařilo lokalizovat a následně zachránit 50 srnčat, což je vysoké číslo,“ uvedla.  

Ochrana srnčat ale nemůže podle Benettové do budoucna stát jenom na dobrovolnících. „Vše je to o lidech. Nejdůležitější je dobrá komunikace mezi myslivci a zemědělci, která stále na mnoha místech nefunguje. Někteří nás napadají, že všechny zemědělce a myslivce odsuzujeme, ale není to tak. Známe spoustu zemědělců a myslivců, kteří ochranu zvěře řeší. Ale je třeba říci nahlas, že je bohužel stále také hodně těch, pro které je zvěř spíše škůdcem, pro které tyto akce nejsou důležité, kteří jsou lhostejní k nářku srnčat s přesekanými běhy, a kteří nechtějí vydat žádnou energii navíc, aby takovýmto tragédiím na loukách zabránili,“ říká. 

Pomoct by místo dobrovolníků mohla detekční zařízení, kterými by byly sekačky vybaveny. Řešením by podle Pavly Benettové byly dostatečné finanční prostředky z ministerstva zemědělství. „Chceme prosadit vyšší dotace na plašiče, vypsat dotace na drony s termovizí… zkrátka zajistit, aby nedocházelo k tak enormním ztrátám na zvěři,“ uzavírá. 

Ohodnoť článek

Foto Stop sečení srnčat

Štítky dron, termografie, Krkonoše, sekačka na trávu, Rudník, termokamera, sbírka, dobrovolníci, záchrana, zvíře, zemědělské, louka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skupina nadšenců z Krkonoš shání peníze na dron s termovizí. Chce ho použít na záchranu zvířat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.