Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nezaměstnanost v hradeckém kraji v červenci stoupla o 0,2 bodu na tři procenta

Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v červenci stoupla na tři procenta z 2,8 procenta v červnu. Předtím čtyři měsíce v řadě klesala. Práci k poslednímu červenci nemělo 11.090 lidí, proti červnu to bylo o 449 více. Počet volných míst nahlášených zaměstnavateli úřadům práce v červenci meziměsíčně vzrostl o 302 na 11.641 míst. Údaje o nezaměstnanosti dnes zveřejnil Úřad práce ČR. V celé České republice nezaměstnanost v červenci stoupla o desetinu procentního bodu na 3,5 procenta.

V porovnání s červencem 2022 nezaměstnanost v kraji stoupla o čtyři desetiny procentního bodu z tehdejších 2,6 procenta. Za posledních 12 měsíců se nezaměstnanost v kraji pohybuje v intervalu od 2,6 do 3,3 procenta. Na nejnižší hodnotě byla loni v červenci a nejvyšší byla letos v lednu a v únoru.

Nezaměstnanost v červenci se proti červnu zvýšila ve všech pěti okresech. Na Hradecku, Jičínsku, Rychnovsku a Trutnovsku o dvě desetiny procentního bodu na 3,1 procenta, po dvou procentech a 3,5 procenta a na Náchodsku o jeden procentní bod na 3,8 procenta.

Na Rychnovsku, kde je v kraji dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost, pracovní trh ovlivňuje závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách a subdodavatelské podniky navázané na automobilku.

Počet volných míst v kraji čtvrtý měsíc po sobě převýšil počet nezaměstnaných, volných míst je celkem 11.641 ku 11.090 nezaměstnaným. Více volných míst než lidí bez práce je v okresech Hradec Králové, Jičín a Rychnov nad Kněžnou. Naopak na Náchodsku a Trutnovsku je počet nezaměstnaných vyšší než úřady práce evidovaný počet volných míst.

V kraji v červenci o 5,9 procenta vzrostl počet zaměstnaných uprchlíků z Ukrajiny, kteří jsou pod takzvanou dočasnou ochranou. Ke konci července jich v kraji mělo práci 4728 po 4463 na konci června, uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Podle ní nejčastěji pracovali jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pracovníci v oblasti těžby, stavebnictví, výroby a dopravy. Loni v červenci úřady práce v kraji evidovaly 3251 zaměstnaných uprchlíků z Ukrajiny, kteří byli pod takzvanou dočasnou ochranou.

Situace na pracovním trhu podle úřadu práce odpovídá jak dlouhodobému vývoji, tak ročnímu období. "V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezonní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených a také každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence ÚP ČR," uvedl zastupující generální ředitel ÚP ČR Karel Trpkoš.

*Čísla v závorkách označují počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let, kteří mohou okamžitě nastoupit do práce.

Ohodnoť článek

Štítky Úřad práce České republiky, nezaměstnanost, Česko, Královéhradecký kraj, Ukrajina, okres Rychnov nad Kněžnou, okres Trutnov, okres Náchod, Kateřina Beránková, ŠKODA AUTO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v hradeckém kraji v červenci stoupla o 0,2 bodu na tři procenta  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.