Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

První zápas v nové aréně potrápil výpadek elektřiny i počasí. Hradec Králové nakonec vyhrál

, aktualizováno 6. srpna 2023, 10:18

Hradec Králové má za sebou historicky první zápas na nedokončeném stadionu v Malšovicích. Utkání Votroků a Dynama nakonec skončilo za stavu 5:1. Skvělou atmosféru v hledišti kazilo hráčům pouze počasí, které s nimi nemělo slitování. Organizátory v první polovině zápasu potrápil i výpadek elektřiny. Ten dal stopku předzápasovému programu.

Nad dnešním zápasem v Hradci Králové visel až do středy otazník. Odehrát se ho povedlo jen díky kolaudaci na fotbalovou část, kterou stavební úřad vydal zhruba 60 hodin před úvodním hvizdem. Zájem fanoušků byl ovšem obrovský. Vstupenky na první zápas se podařilo vyprodat za dvě hodiny. I přesto, že se několik lístků vrátilo do prodeje z nevyzvednutých rezervací, první utkání sledovalo přes devět tisíc lidí.  

"Mezi městem Hradec Králové, které je vlastníkem stadionu, a FAČR je už od února 2022 podepsáno memorandum, že na stadionu budou hrát i české reprezentační výběry. Jen co proběhne schválení stadionu také ze strany UEFA, některý z národních týmů na něm nastoupí," uvedl v tiskové zprávě předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek na webu FAČR.

Úvodní hvizd mezi Hradcem Králové a Českými Budějovicemi zazněl v 18:00. Samotný stadion se fanouškům otevřel už hodinu a půl před zápasem, aby se mohli podívat na předzápasový program. Ten se nakonec kvůli problémům s elektřinou a počasím před utkáním nekonal. Představen měl být například nový maskot, pan Lízátko. Ten se fanouškům ukázal až v polovině zápasu během přestávky.  

„Maskot Lízátko je inspirovaný ikonickým osvětlením hradeckého stadionu. Je originálním ztvárněním neživého fenoménu a ojedinělým maskotem v rámci celé české fotbalové ligy,“ uvedl dnes pro novináře mluvčí klubu Petr Šatalík

Fanoušci vybrali i nový goalsong, kterým se stala skladba „Sara perche ti amo“. V anketě získala více než 760 hlasů a s výrazným náskokem tak v hlasování zvítězila. 

První zápas domácím vyšel 

Do úvodního zápasu v nové hradecké aréně lépe nastoupil tým Dynama s podporou zhruba 60 fanoušků v oploceném sektoru. Nadšení moc dlouho nevydrželo. V 11. minutě Hradec Králové vstřelil hned dvě branky. V tu chvíli jako by se stadion probudil. Netrvalo dlouho a za jásotu diváků padla třetí branka a poločas skončil za stavu 3:0 pro domácí.  

Do druhé poloviny opět nastoupili s větší vervou hráči z Českých Budějovic. A vyplatilo se. Ve 48. minutě vstřelili svou první branku. Domácí Hradec Králové na odvetu nečekal příliš dlouho. Jen o několik vteřin později se trefil Jakub Kučera a přepsal skóre na 4:1. Další branka padla o deset minut později, pod ní se podepsal Václav Pilař, který zabodoval při penaltovém kopání.  

"Zápas byl specifický, hodně emotivní. Provázela ho velká očekávání a měli jsme obrovskou motivaci. Byl jsem za celý tým nervózní, abychom to zvládli, takže teď jsem strašně rád. Stadion je nádherný, skvělé hřiště, podmínky pro fotbal byly dokonalé. Líp to asi vyjít nemohlo," uvedl po zápase fotbalista Václav Pilař připustil, že před prvním utkáním na novém stadionu pociťoval nervozitu a s celým týmem vnímal vysoká očekávání okolí.

Stavba arény za 650 milionů korun bez daně začala v srpnu 2021. Buduje ji konsorcium v čele se společností Strabag. Jde o největší stavbu v novodobé historii města. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let. Stadion by měl splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Kapacitu bude mít 9300 diváků.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček, Hanka Poskočilová

Štítky FC Hradec Králové, elektřina, SK Dynamo České Budějovice, Malšovice, UEFA, zápas, stadion, aréna, první, utkání, fotbal, fotbalové, sport, Votroci, kotel, atmosféra, výsledek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První zápas v nové aréně potrápil výpadek elektřiny i počasí. Hradec Králové nakonec vyhrál  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.