Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nejnavštěvovanější státní památkou v hradeckém kraji je hospital Kuks

Nejnavštěvovanější z pěti památek ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) v Královéhradeckém kraji je letos zatím barokní hospital v Kuksu na Trutnovsku. Od začátku roku do konce července tam do expozic zavítalo 34.106 lidí. NPÚ má v kraji kromě hospitalu Kuks ve správě také zámky Hrádek u Nechanic, Náchod, Ratibořice a Opočno.

Druhou nejvyšší návštěvnost od začátku roku hlásí zámek Ratibořice na Náchodsku, kam přišlo 27.618 návštěvníků. S 21.734 návštěvníky následuje náchodský zámek a s 19.515 zámek Opočno na Rychnovsku. Zámek Hrádek u Nechanic na Královéhradecku letos do konce července přilákal 18.490 návštěvníků, vyplývá z údajů územní památková správy (UPS) na Sychrově.

Ne všechny zmíněné památky měly letos ale otevřeno ve stejném rozsahu, například hospital Kuks umožňuje návštěvy už od ledna, zámky v Náchodě, Opočně a Ratibořicích od března a zámek Hrádek u Nechanic od dubna. Tradičně nejvyšší zájem o památky v kraji je o letních prázdninách.

"Červencová návštěvnost objektů ve správě NPÚ ÚPS na Sychrově je příznivější než v uplynulých letech, byť nedosahuje čísel před covidovým obdobím," uvedla mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

Hospital v Kuksu za první pololetí letošního roku přilákal do expozic 34.106 návštěvníků, o pět procent více než ve stejném období v roce 2022, kdy dorazilo na tuto památku 32.463 lidí. Na zámek v Ratibořicích letos za stejnou dobu zavítalo 27.618 lidí, meziročně o 18,8 procenta více, na zámek v Náchodě meziročně o 13 procent více a na Hrádek u Nechanic dokonce o 35,2 procenta více návštěvníků. Jedinou památkou ve správě NPU v kraji, která si meziročně pohoršila, je zámek Opočno. Tam meziročně návštěvnost za pololetí klesla o 3,8 procenta, z loňských 20.294 návštěvníků za první pololetí na letošních 19.515 lidí.

Kastelán opočenského zámku to dává do souvislosti s rozšířením nabídky pro návštěvníky opočenského zámku před loňskou návštěvnickou sezonou. Zámek loni otevřel ve druhém patře nový samostatný prohlídkový okruh. Celková úprava prohlídkových tras je dosud největší změnou expozic i návštěvnického provozu na zámku od konce druhé světové války.

"S návštěvností zámku loni nepochybně zahýbalo otevření nové návštěvnické trasy, letos žádnou tak velkou novinku nemáme. Opočno tak letos určitě nebude trhat rekordy," řekl kastelán opočenského zámku Tomáš Kořínek.

Podle zástupců územní památkové správy na Sychrově se druhá polovina prázdnin ponese ve znamení hudebního léta na Kuksu, setkání veteránů v Ratibořicích, slavností na Náchodě a Hrádku u Nechanic. Více informaci o programu na státních památkách v kraji je na webu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kudy z nudy

Štítky ČR, památky, správa, NPÚ, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejnavštěvovanější státní památkou v hradeckém kraji je hospital Kuks  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.