Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Trutnovská porodnice zřídí Centrum porodní asistence. Maminky v něm budou rodit bez lékaře

V trutnovské porodnici začne fungovat takzvané Centrum porodní asistence (CPA). To budou moci využít rodičky, které se rozhodly podstoupit porod pouze s porodní asistentkou bez přítomnosti lékaře. Nemocnice tím chce nabídnout další možnost a co nejpřirozenější porod rodičkám, které o to zažádají. Zodpovědnost v tu chvíli přechází právě na porodní asistentku.

„Zřízením Centra porodní asistence dáváme formální rámec praxi, která v naší porodnici již částečně funguje. Pokud se žena rozhodne rodit bez asistence lékaře, zodpovědnost za celý porod přebírá porodní asistentka, která má ovšem v každém okamžiku možnost lékaře přivolat,“ uvedl v tiskové zprávě primář oddělení Jan Kestřánek.  

Centrum porodní asistence začne naplno fungovat od 1. září. Využít ho budou moci všechny rodičky, které se tak rozhodnou. Jedinou podmínkou je nerizikový průběh porodu a její zdravotní stav při příchodu do porodnice. Ten posoudí lékař. Pokud bude budoucí maminka bez komplikací, může se sama rozhodnout, jakým způsobem rodit.  

V případě, že se rodička rozhodne pro Centrum porodní asistence, lékař do porodu dál nezasahuje. Rodící žena zůstane v místnosti pouze s porodní asistentkou a případným doprovodem. Pokud je třeba podat rodící ženě léky, musí je naordinovat lékař. Ale nadále vede porod asistentka. Lékař je pouze připravený poskytnout pomoc při nečekaných komplikacích.  

Nejlepší atmosféra při porodu je stejná jako při milování, říká dula Háta Píše

Připravuje ženy na porod, poskytuje psychickou podporu a ve své péči využívá i bylinky. Dula Háta Píše se už několik let věnuje rodičkám, jež si přejí v nejdůležitějších chvílích svých životů cítit oporu v člověku, který ví, jak vypadá ideální...

Celý porod vede sama rodící žena  

„Celý porod je v režii rodičky. Lékař nebo porodní asistentka ji mohou cokoliv doporučit, ale je to ona, kdo rozhoduje o dalším postupu. Přínos CPA vidím v tom, že maminka tráví s porodní asistentkou více času, a tím jsou v bližším kontaktu. To přispívá ke klidu maminky a příznivě ovlivňuje celý porod. Pokud si však ženy přejí, mohou mít u porodu lékaře a stejně tak mohou rodit v různých polohách, nebo využít další možnosti, které naše porodnice nabízí,“ říká ve zprávě vrchní sestra trutnovského gynekologicko – porodnického oddělení Lenka Mikešová. 

Podle nemocnice žádostí o podobné porody přibývá. Dle primáře oddělení Centrum porodní asistence nabízí vhodný kompromis mezi přáním rodičky a riziky spojenými s porodem.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZHKHK

Štítky porod, lékař, porodní asistentka, centrum, asistenční, porodnice, porod, Trutnov, zdravotnictví, zdraví, alternativa, možnost, bezpečí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnovská porodnice zřídí Centrum porodní asistence. Maminky v něm budou rodit bez lékaře  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.