Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pro cyklisty, chodce i motorkáře je Hradec Králové nejbezpečnějším městem v České republice

Cyklisté, motorkáři ale také chodci. To jsou takzvaní zranitelní účastníci silničního provozu. Jen cyklistů od začátku letošního roku v České republice zemřelo při nehodách 23. To je nejvíce za posledních sedm let. V tomto ohledu si Hradec Králové vede nejlépe z celé České republiky. Za loňský rok tady nezemřel ani jeden zranitelný účastník.

Za poslední rok měl v kategorii zranitelných účastníků provozu Hradec Králové nejmenší nehodovost ze všech krajských měst. A to v přepočtu na počet obyvatel. V roce 2022 nepřišel o život nikdo, což se stalo poprvé od roku 2017. Celkem zde došlo ke 141 nehodám, ze kterých vyšli tři lidé s těžkým zraněním.  

„Hradec je tak trochu paradoxem mezi městy. Díky rovinatému terénu a výborné úrovni cyklistických komunikací je přezdíván městem cyklistů. A i přes vysokou vytíženost komunikací si z pohledu bezpečnosti drží výbornou úroveň,“ uvedl tiskový mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek. Právě pojišťovna statistiky zveřejnila.  

V těsném závěsu za Hradcem Králové je Olomouc. Tam došlo ke 129 nehodám, při kterých se těžce zranili tři lidé. Stejná situace platí i pro sousední Pardubice. Zde statistiky pojišťovny mluví o 128 nehodách a pěti osobách s těžkým zraněním.  

Naopak nejhůře si vede Zlín, který v pomyslném žebříčku svou pozici obhájil. Při 78 nehodách za účasti cyklistů, motorkářů nebo chodců došlo k 19 těžkým zraněním a jednomu úmrtí. V těsném závěsu jsou České Budějovice a také Ústí nad Labem.  

Největším problémem je alkohol u cyklistů a neopatrnost motorkářů  

Podle pojišťovny si za zhruba polovinu fatálních nehod můžou motorkáři a cyklisté sami. „V případě cyklistů se v 57 procentech případů usmrcení jednalo o havárii, kdy byl účastníkem dopravní nehody pouze daný cyklista,“ tvrdí ve zprávě Lukáš Kadula z Centra dopravního výzkumu pojišťovny. Mezi nejčastější příčiny se v tomto případě řadí nesprávný styl jízdy, alkohol nebo drogy.  

Podobné je to i u motorkářů, v tomto případě se jedná o zhruba 50 procent motocyklistů, kteří si za fatální nehodu mohou sami. Ve většině případů je hlavním důvodem takové nehody nepřiměřená rychlost. „Pokud je vina na straně jiného účastníka – obvykle řidiče motorového vozidla, pak se nejčastěji jedná o nedání přednosti v jízdě,“ uvádí Kadula.  

Podle pojišťovny řadu dopravních nehod zaviní i samotní chodci. Jde o zhruba 17 procent případů.  

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Foto Ondřej Littera

Štítky cyklista, Česko, Hradec Králové, nehoda, úraz, Generali Česká pojišťovna, Centrum dopravního výzkumu, chodec, cyklista, motorkář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro cyklisty, chodce i motorkáře je Hradec Králové nejbezpečnějším městem v České republice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.