Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vodáci vyrážejí na Orlice hlavně o víkendech. Přes týden je na řekách klidněji

Na řeky Orlice v Královéhradeckém kraji o prázdninách vyrážejí denně desítky vodáků, nejrušněji je o víkendech. Půjčovny lodí po prvním prázdninovém týdnu zažívají ale menší zájem, vyplynulo z dnešního vyjádření zástupců půjčoven. Nejvytíženější úsek je mezi Kostelcem nad Orlicí a Krňovicemi. Orlice patří v Královéhradeckém kraji k nejoblíbenějším vodáckým řekám.

"Větší zájem o půjčování lodí je o víkendech. Orlice je krátká řeka, proto si u nás lidé na týden lodě moc nepůjčují. Druhý týden v červenci je zájem tradičně slabší, protože si lidé užijí o svátcích na začátku července a pak je klidněji," řekla Helena Borůvková z půjčovny lodí a vodáckého kempu v Kostelci nad Orlicí. Kostelcem protéká Divoká Orlice.

Během dnešního dopoledne další půjčovna lodí v Týništi nad Orlicí, která je dál po proudu, vydala asi 30 lodí. "Je to slabší. Minulý týden o svátcích jsme denně půjčovali okolo 150 lodí," řekla Lenka Skalická z půjčovny lodí v Týništi nad Orlicí.

Podle ní je největší zájem o půjčování lodí o sobotách, na víkendy je nutné si loď s dostatečným předstihem rezervovat. "Soboty jsou vyprodané, rezervace je nutná minimálně týden dopředu. V pracovních dnech je to v pohodě," řekla Skalická. Podle ní je letos v Orlicích vody méně než loni touto dobou. "Jsou sjízdné bez problémů na plastových lodích. Horší je to s rafty, pro ně je vody málo. Nafukovací lodě proto z Kostelce a z Čermné nepouštíme," řekla Skalická.

V Královéhradeckém kraji jsou podle vodáckého webu sjízdné Orlice, a to Divoká Orlice od Kostelce nad Orlicí, Tichá Orlice z Korunky u Čermné nad Orlicí a navazující Orlice z Týniště. Divoká Orlice je na limitu sjízdnosti mezi Zámělem a Kostelcem. Divoká a Tichá Orlice se slévají kousek nad Týništěm nad Orlicí a poté má tok název Orlice. V Hradci Králové se Orlice vlévá do Labe.

Sjízdná je v Královéhradeckém kraji také Metuje, takzvaná Stará řeka z Nového Města nad Metují. Těsně nad limitem sjízdnosti je Labe pod Dvorem Králové nad Labem, od Jaroměře je sjízdné celoročně. Řeka Úpa pod Hronovem se drží pět centimetrů nad minimem a pod Českou Skalicí tři centimetry nad minimem.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, vodáci, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodáci vyrážejí na Orlice hlavně o víkendech. Přes týden je na řekách klidněji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.