Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak je současné vedení města spokojeno s projektem fotbalového stadionu?

O fotbalovém stadionu v Hradci Králové toho bylo napsáno a řečeno hodně. Po dlouhých letech jeho příprav se podařilo kopnout do země. Nyní to vypadá, že po prázdninách dostane krajská metropole svůj vytoužený fotbalový stánek. Prolomit pomyslné ledy se podařilo minulému vedení města. Hradeckou Drbnu nyní zajímalo, jak je spokojené současné vedení. Odpovědi zastupitelských klubů si můžete přečíst v dnešním vydání Politické koridy.

Otázka: Jak je váš zastupitelský klub spokojený se stavbou nového fotbalového stadionu. Udělal by dnes něco jinak?  

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Neodpověděla Irena Němcová (SPD). 


Lukáš Řádek (HDK a TOP09) 

Byl jsem na stadionu a je to fakt nádhera. Splňuje všechny ambice klubu. V Hradci konečně bude stadion, na který všichni čekali. Opravdu je to nádherný stadion, na kterém si chce zahrát každý. Přeju to všem spoluhráčům a následně i talentům, kteří budou v budoucnu mít tu příležitost.“ To jsou slova čerstvé posily hradeckého FC Václava Pilaře, která na adresu stavby uvedl v rozhovoru pro Hradecký deník. Pohled fotbalisty, který měl možnost seznámit se se špičkovými evropskými arénami velice zblízka. Podobně hodnotil na svém facebookovém profilu stadion po své návštěvě zkušený redaktor deníku Sport. Je velice důležité, jak stadion hodnotí lidé, kteří s podobným prostředím mají letité zkušenosti. Samotná stavba je nesmírně komplikovaný projekt, jehož dokončení věnuji osobně obrovské úsilí. Dokážu si představit, že řada věcí šla udělat jinak. Ale nežijeme v ideálním světě. Stavbu mám za město na starost od loňského podzimu. Tehdy jsem nastoupil do rozjetého vlaku, jehož trasa už byla stanovena mnoho měsíců před tím. Mou starostí proto je, aby Hradec dostal kvalitní stavbu za co nejefektivnějších podmínek pro své obyvatele. 

Denis Doksanský (ANO) 

Obecně ano. Je vynikající, jedním z nejlepších a nejmodernějších v ČR. Fotbal zde bude zážitkem. Má výborné zázemí. Je skvělé, že sen generací Hradečáků se stává skutečností. 

Spokojenost žel kazí výsledný design vnějšku stadionu, jeho opláštění. Tisíce Hradečáků jsme se těšili, že stadion bude vypadat jako na vizualizacích, připomínající Allianz Arénu v Mnichově. Očekávali, že stadion bude designově tak výjimečný, že se stane jedním z přirozených symbolů Hradce. Žel aktuální realita tomu neodpovídá. Ani veškerá zdůvodnění vedení města či architekta na tom nic nemění. Jako byste dětem místo slíbeného lega, dali dřevěné kostky a pak jim vysvětlili, jak jsou užitečnější, ekologičtější… Namísto designově výjimečné stavby, jež mohla být chloubou města, tu máme náhradní řešení. Velká očekávání se mění ve zklamání, což připomíná situaci kdysi s Všesportovním stadionem. 

Největší stavba Hradce si zaslouží udělat vše proto, aby se designově nový stadion maximálně přiblížil původním plánům i za cenu výrazných finančních investic. 

Adam Záruba (Změna pro Hradec) 

Na novém stadionu hodnotím pozitivně dvě věci: 1. jsem upřímně rád, že na něj nemáme naroubováno obludné obchodní centrum se všemi negativními dopady s tím spojenými, 2. těší mě zachování originálních „lízátek“, které jsou hradeckou ikonou a svého druhu technickou památkou. Když jsem se před 10 lety snažil o jejich zachování, tak jsem stále slýchal jen to, že je nelze v žádném případě zachovat a rekonstruovat, protože jsou v havarijním stavu a ohrožují bezpečnost, že tento typ osvětlení u nových stadionů není povolen, že nemají hodnotu a spoustu dalšího. Ukázalo se, že to byly účelové lži, a v tomto směru pro mě nový stadion představuje určité malé zadostiučinění. Dále bych si tuto záležitost dovolil nekomentovat. 

Jan Holásek (Rozvíjíme Hradec) 

Stavbu nového fotbalového stadionu dlouhodobě podporuji, Hradec nový stadion potřebuje. S dokončenou stavbou spokojen bohužel být nemohu, zejména díky vybranému druhu opláštění pří pohledu zvenčí stadion nepůsobí architektonicky dobře a ve srovnání s dlouhodobě prezentovanými vizualizacemi jde o zklamání. Je třeba důkladně posoudit možnosti alespoň částečné nápravy. Rovněž cena za celou stavbu je podstatně vyšší než původně stanovená maximální cena. Celkový výsledek bohužel odpovídá tomu, že dosavadní vedení města nebyla schopna stadion postavit běžným způsobem podle připraveného projektu. Stadion byl místo toho postaven metodou design and build, kdy konečnou podobu navrhovaly stavební firmy a město nevědělo, jak přesně bude stadion vypadat a co je v ceně. Další velkou otázkou je, jaké budou provozní náklady stadionu, které umožní jeho plnohodnotné fungování.

Alexandr Hrabálek (ODS) 

Jsem velmi spokojený. Když jsme 22.2.2022 poklepávali na základní kámen byl jsem dotázán, zda věřím v dokončení stavby. Tehdy jsem řekl, že v dokončení by nám mohla zabránit snad jenom válka. A přesto, že za dva dny válka skutečně začala, stavba pokračovala a za to patří zhotoviteli nejen dík, ale i obdiv. Cesta ke stadionu nebyla lehká a tehdejší opozice nám ji rozhodně neusnadnila, nespolupracovala a občas se i nějaký ten klacík pod nohama objevil. Přidala se k nám (částečně) až úplně na konci, kdy bylo jasné, že se stavit může (a musí), a to byl zhotovitel najednou schválen 27 hlasy. Navýšení nákladů na vybavení prostor ale tehdejším zastupitelstvem schváleno nebylo. 

Jinak bych nedělal nic, protože jsme zděděný nevyhovující projekt nepřijali, stavbu podle nového projektu prosadili, prosadili jsme i správce stavby a vysoutěžili zodpovědného zhotovitele. Co víc? 

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FCHK

Štítky korida, radnice, fotbalový stadion, projekt, FC Hradec Králové, FC, zastupitelský, klub, politická, korida, Hradec Králové, stadion, stánek, projekt, spokojenost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak je současné vedení města spokojeno s projektem fotbalového stadionu?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.