Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Virtuální realita vás vezme do Hradce Králové 14. století. Unikátní projekt připravuje Muzeum východních Čech

Muzeum východních Čech připravuje unikátní projekt, díky kterému se lidé dostanou do minulosti. Lidé si nasadí virtuální brýle a rázem se objeví ve věrně zpracovaném modelu Hradce Králové ve 14. století. Muzeum východních Čech výstavu připravovalo několik let.

„Uživateli se tak prostřednictvím 3D brýlí nabídne pohled na objekty, o jejichž někdejší existenci má běžná veřejnost jen mlhavé povědomí. Popustíte-li uzdu své fantazii, jako byste kráčeli časem,“ popisuje v tiskové zprávě ředitel Muzea východních Čech Petr Grulich. Podle jeho slov nemá podobný projekt v České republice obdoby.  

Vývoj této aplikace nebyl jednoduchý a trval několik let. Do práce se nejprve pustili vědci z Hradce Králové a Prahy. Jejím úkolem byla rekonstrukce kompletních objektů. Jde například o věž Kropáčka nebo někdejší Pražskou bránu. Následně přišli 3D modeláři, kteří dobové materiály přetvořili v konkrétní digitální objekty.  

Finální aplikaci pro virtuální realitu vyvinul tým IT odborníků pod vedením Jiřího Chludila z Katedry softwarového inženýrství FIT ČVUT „Mezioborová spolupráce historiků, archivářů a programátorů s grafiky je to, co bylo na tomto projektu opravdu zajímavé a co má rozhodně budoucnost. Při práci s virtuální realitou jsme získali mnoho zkušeností, které už nyní aplikujeme při realizaci dalších mezioborových projektů. Do tvorby projektu se zapojili i naši studenti, kteří uvítali možnost získání praktických dovedností na reálném a přínosném projektu,“ uvedl ve zprávě.  

Aplikace a virtuální realita bude návštěvníkům historické budovy Muzea východních Čech sloužit každou poslední středu v měsíci. Popřípadě jako součást návštěvnických programů zaměřených na otevřené depozitáře a zákulisí muzea, které budou veřejnosti otevřeny od září tohoto roku. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum východních Čech

Štítky projekt, Muzeum východních Čech, virtuální realita, Hradec Králové, Petr Grulich, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Virtuální realita vás vezme do Hradce Králové 14. století. Unikátní projekt připravuje Muzeum východních Čech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.