Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ŘSD má pravomocné územní rozhodnutí na obchvat Rychnova nad Kněžnou

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) má pravomocné územní rozhodnutí na stavbu obchvatu Rychnova nad Kněžnou. Stalo se tak poté, co ministerstvo dopravy začátkem června zamítlo tři odvolání proti územnímu rozhodnutí, které loni v září vydal Krajský úřad Královéhradeckého kraje. "Nyní budeme zpracovávat dokumentaci pro stavební povolení," řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. ŘSD a kraj v regionu pracují i na přípravě staveb obchvatů Častolovic a Solnice.

Obchvat jedenáctitisícového Rychnova nad Kněžnou bude přeložkou silnice I/14, která od severu k jihu prochází celým městem. Denně po ní přes město projede kolem 15.000 aut, významnou část tvoří doprava do nedaleké průmyslové zóny Kvasiny - Silnice, v níž má závod automobilka Škoda Auto. Obchvat o délce 4,6 kilometru by měl vést západně od města, předpokládaná cena stavby je 596 milionů korun bez daně.

S výkupy pozemků v trase rychnovského obchvatu by stát podle Mátla mohl začít na konci letošního roku nebo v roce 2024. Vlastní stavba obchvatu by mohla začít nejdříve v letech 2026 až 2027, uvedl.

U chystaného obchvatu Častolovic bude ŘSD usilovat o povolení stavby ve spojeném stavebním a územním řízení. Pokud by se společné povolení podařilo získat v roce 2025, mohla by stavba podle Mátla začít stejně jako u obchvatu Rychnova nad Kněžnou, tedy v letech 2026 až 2027. Obchvat Častolovic bude dlouhý 3,4 kilometru, jeho odhadovaná cena je 926 milionů korun. Mimo Častolovice, které mají 1700 obyvatel, obchvat svede dopravu z frekventované silnice I/11, která je severním silničním tahem z Čech na Moravu.

Nejdál je ŘSD ve spolupráci s krajem na Rychnovsku s přípravou stavby druhé poloviny obchvatu Solnice. Budování 1,7 kilometru dlouhé přeložky silnice I/14 na severozápadním okraji města by mohlo začít v roce 2024. Odhadovaná cena činí 420 milionů korun. Samotnou stavbu by měl podle Mátla zajistit Královéhradecký kraj. Silnice naváže na krajem postavenou jihozápadní část obchvatu.

V úterý ŘSD na Rychnovsku otevřelo obchvat městysu Doudleby nad Orlicí. Téměř tříkilometrový obchvat mimo městys s 1800 obyvateli svedl dopravu ze silnice I/11. Stavba trvala dva roky a přišla na 148 milionů korun. Již v roce 2021 kraj nákladem 116 milionů korun otevřel obchvat Domašína, který leží mezi Častolovicemi a Solnicí.

Stavba obchvatů měst na Rychnovsku je součástí investic státu a kraje do veřejné infrastruktury v regionu průmyslové zóny Kvasiny - Solnice. "Jsou to klíčové stavby, které mají vyřešit dopravu do zóny Kvasiny," řekl hejtman Martin Červíček (ODS). Královéhradecký kraj nyní buduje druhou etapu obchvatu Opočna na Rychnovsku. Stavba by měla být hotová v roce 2024.

ŘSD nyní v Královéhradeckém kraji od loňského září staví také obchvaty Jaroměře na Náchodsku a Nové Paky na Jičínsku. Devítikilometrový obchvat Nové Paky za 1,3 miliardy korun by měl být hotový v roce 2025. Obchvat dvanáctitisícové Jaroměře o délce 6,6 kilometru by měl řidičům začít sloužit v roce 2024, jeho cena je 688 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, obchvat, Rychnovsko, ŘSD ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD má pravomocné územní rozhodnutí na obchvat Rychnova nad Kněžnou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.