Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Vojáci se nastěhovali do centra Hradce Králové, připomínají si 157. výročí bitvy u Chlumu

Na Chlumu budou opět bojovat vojáci a bude se tady střílet z děla. Připomínáme si další výročí bitvy z roku 1866. Třídenní akce bude ale zahájena v pátek v centru Hradce Králové.

Pořadatelé výročních vzpomínkových akcí připravili i pro letošní ročník připomínku historických událostí se vztahem k bitvě u Hradce Králové z roku 1866. V tomto roce to bude účast „Královéhradeckého“ c. k. řadového pěšího pluku č. 18 v bitvě.

Na bojišti Chlum 1866 se opět uskuteční rekonstrukce bitevních událostí na autentických místech bojů s profesionální dramaturgií a komentářem. K vidění bude dobové polní ležení, ukázky střetů jezdectva, bodákové útoky pěchoty, dělostřelectvo a bohaté pyrotechnické efekty. Návštěvníci se opět mohou těšit v letošním roce po tříleté absenci na kulisu dobového stavení, které bude během bitevní ukázky zničeno dělostřelbou a pyroefekty.

Úvod vzpomínkových akcí bude dnes na náplavce u Tyršova mostu na Eliščině nábřetí v Hradci králové, kde se diváci dočkají od šestnácté hodiny výcviku a jezdecké dovednosti dragounů a husarů, zazní historická muzika 6. praporu polních myslivců. nebudou chybět ukázky pěchoty a dělostřelectva, ukázky historického odívání a o půl šesté odpoledne začne slavnostní pochod vojáků z náplavky na Velké náměstí Hradec Králové, Před osmnáctou hodinou se vojáci seřadí pod Bílou věží a v šest zazní zvon Augustin. Večer po desáté hodině potom Chlumem projde pochodňový průvod.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Štítky Hradec Králové, dělostřelectvo, bitva u Hradce Králové, 1866, vojáci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jimmy Siksta

Už ať jdou tyhle hotovci co si hrajou na vojáčky někam. Vyplašili nám zvířata, všude 1000 aut těch debžotů co nemají nic jiného na práci v sobotu než tahat ty svoje smrady na tudlenc posr..anou akci. Když se jim tak líbí jak umírají lidi tak můžou taky klidně zhebnout, nám to tady fakt chybět nebude. Pavlovci zelený vymaštěný!!!

Sobota, 1. července 2023, 17:46Odpovědět

Vojáci se nastěhovali do centra Hradce Králové, připomínají si 157. výročí bitvy u Chlumu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.