Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Stacionář Domovinka v Jičíně opět v provozu. Městu se podařilo navýšit kapacitu

V Jičíně se podařilo zprovoznit rekonstruovaný stacionář Domovinka. Práce na opravách začala už v době covidu. Budova už nesplňovala podmínky, aby v ní mohl stacionář nadále fungovat. Radnici se zaplacením 40 milionů korun pomohlo hned několik dotací. Hlavní výhodou je navýšení kapacity a také výtah.

Rekonstrukcí získala budova stacionáře úplně jinou podobu. Město nechalo předělat vnitřní prostory, aby lépe vyhovovali lidem s tělesným postižením. Největší novinkou a přínosem pro klienty i personál je výtah, díky němuž může stacionář využít i první patro. Kapacita se tak navýšila o 35 lůžek. Úpravou prošlo i samotné okolí.  

Bez této rekonstrukce už by stacionář nadále nemohl sloužit svému úkolu. Budova totiž nesplňovala podmínky pro bezbariérovost. Během rekonstrukce služba fungovala v domě s pečovatelskou službou v ulicích Sokolovská a Butovská.  

„Dokončením Domovinky došlo k výraznému zlepšení podmínek pro sociální služby. Jsem přesvědčen, že seniorům se bude nové prostředí líbit a že se pro zaměstnance tak vytvořily podstatně lepší podmínky pro poskytování péče,“ uvedl v tiskové zprávě starosta města Jičína Jan Malý

Na rekonstrukci se začalo pracovat už v roce 2020, uprostřed covidové doby. S financováním rekonstrukce výrazně pomohla dotace. Město bylo úspěšné se třemi žádostmi. Královéhradecký kraj přispěl 19 milionů, Evropské unie 5,2 milionu a Integrovaný operační program 18,5 milionu korun. Za přestavbu bylo třeba zaplatit celkem 40 milionů korun.  

Budova, která plní funkci stacionáře, nebyla pro tento účel původně postavena. Ostatně šlo o kotelnu. V současnosti je v nevyhovujícím stavu. Stacionář Domovinka provozuje příspěvková organizace Sociální služby města Jičína. V současném stavu zázemí nevyhovuje a jeho zastaralost nedovoluje využívat možnosti městského objektu naplno.  

Ohodnoť článek

Foto město Jičín

Štítky Jičín, rekonstrukce, Evropská unie, stacionář, Domovinka, oprava, modernizace, otevření, kapacita, zdraví, péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stacionář Domovinka v Jičíně opět v provozu. Městu se podařilo navýšit kapacitu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.