Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kam v hradeckém kraji na houby? Houbařům pomůže vylepšená mapa růstu hub

Český hydrometeorologický ústav opět spustil mapu pravděpodobnosti růstu hub. V ní se houbaři dozví, na jakých místech budou mít největší šanci na pořádný úlovek. Nově budou data v mapě aktualizována denně.

V současné době budou mít houbaři největší štěstí v Krkonoších, kde je na některých místech pravděpodobnost vysoká. Samotná škála mapy je rozdělena do pěti skupin: velmi nízká pravděpodobnost, nízká, střední, vysoká a velmi vysoká.  

Data pro tvorbu mapy pracují s informacemi o vlhkosti nebo teplotě, které jsou pro růst hub důležité. Základem výpočtu je informace o nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech v kombinaci s průměrnými teplotami za posledních sedm dní.  

„Aktuální vlhké a teplé počasí začíná vytvářet vhodné podmínky pro růst hub. Vzestup růstu hub ale teprve očekáváme. Na mnoha místech je zatím stále nedostatek vláhy,“ uvádí v tiskové zprávě Martin Možný z Oddělení biometeorologických aplikací. 

Například v současné době mají východočeští houbaři největší šanci na některých místech Krkonoš. Zhruba padesátiprocentní šance je na Broumovsku, ve východní části Orlických hor a Vrchlabsku. Naopak nejmenší šanci mají houbaři na Hradecku, Rychnovsku nebo kolem Jičína.  

 „Mapa odráží růst masitých, zejména mykorizních, druhů hub, které ovšem praktické houbaře zajímají nejvíce. Věřím, že společně s kolegy z Českého hydrometeorologického ústavu se nám podaří nejen zlepšit povědomí o houbách, ale i edukovat širší veřejnost o nutnosti ochrany hub. Více o houbách se můžete dozvědět na stránkách České mykologické společnosti,“ doplňuje ve zprávě Markéta Vlčková z České mykologické společnosti. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto adege | Pixabay

Štítky houby, houbaření, Královéhradecký kraj, Český hydrometeorologický ústav, Krkonoše, mapa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam v hradeckém kraji na houby? Houbařům pomůže vylepšená mapa růstu hub  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.