Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Města v hradeckém kraji chystají milionové investice do úsporných žárovek

Města v Královéhradeckém kraji chystají milionové investice do pořízení úsporného veřejného osvětlení. Využít k tomu chtějí dotace z Národního plánu obnovy. V Jičíně kvůli drahé elektřině loni část veřejného osvětlení s nejvyšší spotřebou vypnuli.

Stotisícový Hradec Králové chystá instalaci úsporných LED svítidel na hlavním silničním Gočárově okruhu a na takzvaném malém silničním okruhu kolem centra. V souhrnu by mělo jít o investici asi za 22 milionů korun. Na výměnu osvětlení chce město získat dotaci z Národního plánu obnovy, která by měla zaplatit asi dvě třetiny nákladů.

U Gočárova okruhu již město pořídilo projektovou dokumentaci. Počítá s výměnou 381 svítidel a 21 ramen držících světla. Výměna se bude týkat světel téměř na celém silničním okruhu v délce 5,5 kilometru. Výjimkami budou křižovatka Mileta, u níž město a stát chystají celkovou přestavbu, a Rašínova třída, kde již LED osvětlení je. Nová svítidla budou disponovat chytrým ovládáním, které umožní regulaci osvětlení.

Výběrové řízení na dodavatele výměny na Gočárově okruhu však bude muset radnice opakovat, protože vítěz soutěže odstoupil. O dotaci by město kvůli tomu podle radnice přijít nemělo. K výměně světel na malém silničním okruhu nyní projektanti tvoří dokumentaci. Opakované řízení na dodavatele světel na Gočárově okruhu a tendr na malý okruh by město mohlo vypsat na podzim. "K výměně osvětlení by tak mohlo dojít nejdříve v první polovině příštího roku," uvedl náměstek primátorky pro správu majetku Pavel Vrbický.

Roční provoz veřejného osvětlení v Hradci Králové včetně oprav, údržby, pravidelné výměny stožárů a kabeláže by měl letos stát přes 55 milionů korun. Do nákladů radnice započítala také výdaj na vánoční osvětlení a zvýšení cen elektrické energie.

Sedmnáctitisícový Jičín by chtěl s výměnou svítidel veřejného osvětlení za úspornější začít letos. Po výměně radnice zruší úspory zavedené loni na podzim, od kdy je zhruba třetina lamp veřejného osvětlení ve městě vypnutá. "Nyní město obdrželo zpracovanou projektovou dokumentaci a brzy dostaneme ještě energetický posudek. To jsou povinné podklady pro žádost o dotaci z Národního plánu obnovy," uvedl mluvčí radnice Jan Jireš.

V letošním rozpočtu má Jičín na výměnu svítidel vyčleněno 1,5 milionu korun. Výměna by se měla týkat asi 600 světelných bodů se sodíkovými světly v Jičíně a v okrajových částech Popovice, Robousy a Moravčice. Součástí nové technologie by měla být i možnost stmívání či vypínání jednotlivých lamp. Výše dotace bude vypočtena ve výši 30 korun za každou ušetřenou kilowatthodinu elektřiny. Přesnou hodnotu dotace napoví energetický posudek, uvedl mluvčí.

Od loňského podzimu je ve městě vypnutá zhruba každá třetí lampa se sodíkovým světlem. Omezení je plošné a neznamená, že by některé části města byly úplně ve tmě. Omezení se netýká již instalovaných lamp s úspornou LED technologií. Z redukce je vyjmuto také osvětlení ve známé lipové aleji, kde bývá ráno i vpodvečer hodně chodců a cyklistů.

Třicetitisícový Trutnov stojí veřejné osvětlení při nynějších cenách energie asi 15 milionů korun za rok. I Trutnov chce instalací úspornějších světel ušetřit. "Máme připravený projekt na výměnu světelných bodů, čekáme na vypsání dotačního titulu," uvedla mluvčí radnice Michaela Dědková. Dodala, že při opravách ulic město moderní osvětlení instaluje. K vypínání části osvětlení kvůli úsporám Trutnov nepřistoupil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ČR, energie, správa, Královéhradecký, osvětlení, úspora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města v hradeckém kraji chystají milionové investice do úsporných žárovek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.