Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Chyjice na Jičínsku souhlasí se stavbou sluneční elektrárny, rozhodli lidé v referendu

Obyvatelé Chyjic na Jičínsku souhlasí se stavbou fotovoltaické elektrárny v katastru obce. Rozhodli o tom lidé v sobotním referendu. Výsledek je pro obec závazný. Pro se vyslovilo 41 lidí, dvacítka byla proti.

Starostka Romana Medveďová je s výsledky spokojená, přínos pro obec je podle ní obrovský. Investor by mohl začít s instalací příští jaro, dodala. Lidé odpovídali na otázku, jestli souhlasí s postavením fotovoltaické elektrárny na obecních pozemcích č. 1018 a 1040 v katastrálním území Chyjic. Aby bylo referendum platné, musí přijít aspoň 35 procent voličů, pro jednu z variant je nutné, aby hlasovala minimálně čtvrtina z příchozích. V květnu o plebiscitu rozhodli zastupitelé, protože chtěli, aby lidé měli možnost se k dlouhodobé investici vyjádřit.

S nabídkou postavit sluneční elektrárnu o výkonu až 19 megawattů přišla firma 8m group. Vybrala k tomu pozemky o rozloze 24,4 hektaru, nacházejí se v severovýchodní části katastru. Větší z pozemků o rozloze asi 14 hektarů patří obci a investor si jej od ní chce pronajmout. Druhý pozemek je v soukromém vlastnictví.

Z pronájmu bude mít obec příjem, téměř 950.000 korun ročně. Nájemné má zohledňovat inflaci. Fotovoltaiku tam chce mít firma 30 let. "Za sebe jsem spokojená moc, přínos pro obec je obrovský. Naše obec nemá pořádné zázemí vodovodu a kanalizaci, chtěli bychom to rozhodně zlepšit. Máme velkou zchátralou budovu v obecním majetku, mám na mysli byty pro občany, nechat si tam místnost jako komunitní zázemí," řekla starostka Romana Medveďová.

Podle investora leží pozemky pro elektrárnu v dostatečné vzdálenosti od zastavěného území, od kterého je navíc odděluje les. "Dotčené pozemky mají nižší bonitu půdy. Jsou v blízkosti přípojného bodu. Po dohodě umíme projekt vizuálně a fakticky oddělit od okolí živými ploty a remízky," uvedla firma v prezentaci projektu elektrárny.

Podle starostky by investor mohl začít s instalací příští rok na jaře. Změna územního plánu není potřebná. "Jediné, co musí firma udělat, je, že pozemky dočasně nechá vyjmout ze zemědělského fondu," řekla starostka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, referendum, energie, ekologie, Chyjice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chyjice na Jičínsku souhlasí se stavbou sluneční elektrárny, rozhodli lidé v referendu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.