Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Jičínsku hořel les, při zásahu asistoval i bambivak a osmdesát hasičů

, aktualizováno 25. června 2023, 9:00

V katastru obce Konecchlumí na Jičínsku hořel v sobotu odpoledne les a paseka. Požár zasáhl plochu 250krát 60 metrů, při hašení pomáhal do večera vrtulník s bambivakem. Hasičům se požár podařilo po sedmé hodině večer lokalizovat a dál se už nešíří. Přes noc ho dohašovaly desítky hasičů, místo hlídaly do dnešního rána, kdy bylo předáno majiteli. Příčina zatím není známá. Vyšetřovatelé stanovili škodu zhruba na dvě stě tisíc korun, uchráněné hodnoty jsou podle odhadu zhruba za pět milionů korun.

Kvůli požáru byl vyhlášen třetí požární stupeň. Na místo se postupně sjelo až sedmnáct jednotek hasičů, což čítalo až osmdesát profesionálních a dobrovolných hasičů.  

Vrtulník, který pomáhal požár hasit, se před desátou hodinou večerní vrátil na základnu. Na požářiště shodil vodu třiatřicetkrát. Posádka vrtulníku vodu nabírala do bambivaku z Vojického rybníku. Zřízena byla dvě čerpací stanoviště pro doplňování vody do cisteren. Kvůli letům vrtulníku hasiči apelovali na přerušení letů nad požářištěm.

"Zaznamenali jsme nad požářištěm pohyb civilních menších letadel. Je nutné přerušit lety a nechat volný letový prostor pro letecké hašení," uvedla na twitteru mluvčí hasičů Martina Götzová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, požár, příroda, Jičínsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jičínsku hořel les, při zásahu asistoval i bambivak a osmdesát hasičů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.