Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Krkonoších přibude šest nových studentských lávek

Studentské týmy Fakulty architektury ČVUT v Praze navrhly a vyrobily šest nových lávek pro Krkonoše. Na jaře 2024 lávky přibudou k již instalovaným na vybraných turistických trasách v nejvyšších českých horách. Překlenou horské potoky či strouhy. Šest nových lávek bude přes léto vystaveno před budovou fakulty. ČVUT na projektu spolupracuje s Krkonošských národním parkem (KRNAP).

Design-build projektu se účastní 47 studujících Ústavu navrhování II Fakulty architektury ČVUT. "Jsem velmi rád, že spolupráce s KRNAP pokračuje a naše studentky a studenti mohli své návrhy převést z papíru do reálné stavby. Lávky navrhovali tak, aby zapadaly do přírodního prostředí, byly snadno demontovatelné, nevyžadovaly složitou údržbu a odolaly extrémnímu klimatu," uvedl děkan fakulty Dalibor Hlaváček.

Součástí práce na projektu je i jednání s dodavateli, sestavení rozpočtu či organizace celého procesu stavby. Studenti pojmenovali svá díla názvy Hranolky, Kokrháč, Nelávka, Klínovvka, Fošínka a 210 bpm.

Lávka Hranolky bude umístěna přes říčku Pudlavu na modré turistické trase vedoucí ze Špindlerova Mlýna na Labskou boudu. Lávka Kokrháč získala jméno podle historického názvu krkonošské hory Kotel. Bude se klenout přes Boudecký potok na Krakonošově cestě propojující Horní Mísečky a Dvoračky. Lávka Klínovvka umožní pohodlný přechod nad korytem Klínového potoka. Dvě písmena "v" podle autorů odkazují na hlavní nosný prvek lávky Vierendeelův nosník.

Lávka Nelávka povede přes Friesovu strouhu u soutoku s Klínovým potokem nedaleko Sloního vodopádu, lávka Fošínka bude ve Svatém Petru a lávka nazvaná 210 bpm, jako vzpomínka na vysokou tepovou frekvenci, bude umístěna na turistické trase z Obřího dolu směrem na Sněžku.

Podle zástupců projektu jsou lávky navrženy pro bezpečný provoz a jejich materiálové řešení vyhovuje náročným klimatickým podmínkám. Výhodou je, že většinu lávek lze dopravit na místo bez použití těžké techniky.

"Po pětici prvních lávek, následně po útulnách, je letošní šestice lávek dalším potvrzením dobré spolupráce Fakulty architektury ČVUT a Správy Krkonošského národního parku. Těší nás, že můžeme přispět ke vzdělávacímu konceptu design-build a zároveň tím řešit i aktuální potřebu obnovy turistické infrastruktury" uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Studentské lávky se v Krkonoších poprvé objevily v roce 2019. Tehdy vytipovali správci KRNAP lokality, kde dřevěné konstrukce starých lávek dosluhovaly. Z běžné výměny dožilých dřevěných prvků díky invenci studentů vybočila instalace pěti konstrukcí. Soubor lávek a útulen, které byly rozmístěny v Krkonoších v roce 2020, získal v roce 2022 ocenění Počin veřejného investora v Krkonošské ceně za architekturu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KRNAP

Štítky ČR, architektura, stavby, rezervace, školy, vysoké, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších přibude šest nových studentských lávek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.