Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Dvůr Králové nad Labem chystá obnovu autobusového nádraží za 110 milionů korun

Šestnáctitisícový Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku chystá obnovu autobusového nádraží za 110 milionů korun. Významnou část nákladů bude tvořit odstranění ekologické zátěže ropných látek z areálu nádraží. Na stavbu by radnice chtěla získat dotaci až 64 milionů korun z evropského regionálního programu IROP.

Obnovu nádraží město chystá několik let a řadí ji mezi investiční priority. "V souvislosti s plánovanou výstavbou dálnice D11 je modernizace areálu autobusového nádraží klíčová,"  uvedl starosta Jan Jarolím (ANO).

Téměř hektarový areál nádraží město koupilo od společnosti Arriva na konci roku 2019 za 9,9 milionu korun. V roce 2021 se strany dohodly na koupi výpravní budovy a přilehlého pozemku za 4,95 milionu korun. Loni město na obnovu a využití areálu vypsalo architektonickou soutěž, jejímž vítězem se stal brněnský architektonický ateliér M2AU.

Náklady přestavby nádraží má radnice vyčíslené na 85 milionů korun bez DPH. "Stavební práce zahrnují jak revitalizaci zpevněných i nezpevněných ploch v areálu, tak budovy," řekl starosta. Nástupiště dostanou zastřešení, v budově bude hala se zázemím pro cestující, pobočka turistického informačního centra, kontaktní místo dopravce.

Součástí stavby bude také nová křižovatka, parkoviště, veřejné osvětlení, pořízení venkovního mobiliáře a herních prvků pro děti. Vedle areálu by měl vzniknout park, kterým by se lidé měli z nádraží dostat do centra města. Stavba by mohla začít v letech 2024 až 2025.

Náklady na likvidaci ekologické zátěže radnice odhaduje na 20 až 30 milionů korun a také by na ni chtěla získat dotaci. "S ohledem na finanční náročnost projektu počítáme i s využitím dalších dotačních titulů. Například na snížení energetické náročnosti budovy, na úpravu veřejných prostranství nebo na infrastrukturu pro cyklistickou dopravu," doplnil místostarosta Jan Helbich (ANO).

Moderní autobusová nádraží otevřela v minulých letech řada měst v kraji. V červenci 2020 otevřela Jaroměř na Náchodsku terminál téměř za 70 milionů Kč. Terminál s odjezdovou halou za 65 milionů korun v roce 2020 vybudovala Nová Paka na Jičínsku. V roce 2018 otevřela nová autobusová nádraží města Hostinné na Trutnovsku a Broumov na Náchodsku.

Hlavním chystaným investičním projektem Dvora Králové je přestavba bývalé Mayerovy továrny na kulturní a zábavní centrum. U ní radnice odhaduje náklady téměř na 800 milionů korun. Na stavbu by město chtělo získat dotaci z Národního plánu obnovy z programu Brownfieldy. O získání dotace by mělo být jasno ve druhé polovině roku. Na stavbu má město stavební povolení.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, doprava, MHD, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové nad Labem chystá obnovu autobusového nádraží za 110 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.