Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Horskou službu zaměstnávají čím dál častěji koloběžkáři a lidé na elektrokolech

Horská služba ČR očekává v letošní letní sezoně opět vysoký počet úrazů. Jejich množství v posledních pěti letech roste, loni měli záchranáři v létě 2918 zásahů. Na nárůstu počtu úrazů má největší podíl rozvoj horské cyklistiky.

Stále více se úrazy týkají podle záchranářů lidí na elektrokolech. "Velký nárůst úrazů vidíme u elektrocyklistů, s ohledem na to, že to je možná starší generace, která je využívá. Zvýšil se počet cyklistů, starší lidé se vrátili do hor, kolo jim to umožní a snáze se dostanou do horních partií," uvedl náčelník Horské služby René Mašín.. Vloni záchranáři zasahovali u 1003 úrazů cyklistů, u majitelů elektrokol vzrostl meziročně počet o třetinu. Evidují také 177 zraněných koloběžkařů.

Podle Mašína lidé tráví víkendy a dovolené na horách stále častěji a zvyšuje se návštěvnost. V areálech vznikají adrenalinové atrakce, což se odráží i na počtu úrazů. Někdy se vlivem náhody zraní i opatrní turisté.

Horská služba ČR zaměstnává 120 záchranářů a deset administrativních pracovníků. Jejich počet ale zvýšit neplánuje. "Spíše je to hlavně o lepším využití techniky, kterou máme a která zrychluje a zjednodušuje zásahy. Současný počet záchranářů je dostatečný, vloni jsme navyšovali jejich počet v Beskydech, kde jsme na základě reakce zdravotnické záchranné služby museli obsadit celoročně službu v oblasti Kohútky, kde byly velké problémy," řekl Mašín.

Horská služba spolupracuje i s obdobnými organizacemi z Polska, Slovenska či Německa. Například v Krkonoších vypomáhá na polské straně u lavinových nehod. V Česku je nejčastěji v kontaktu se zdravotnickou záchrannou službou a leteckou záchrannou službou. Například loni zasahoval vrtulník z Hradce Králové u zhruba pěti desítek případů.

Horskou službu zřizuje stát, financuje ji ministerstvo pro místní rozvoj. V předchozích letech měla přebytkový rozpočet, část peněz vracela státu. V loňském roce ji zaskočilo zdražení cen energií a pohonných hmot, schodek musela pokrýt z vlastních rezerv.

Letos má organizace na investice 117 milionů korun. Největší náklady si vyžádá výstavba nových a rekonstrukce starších stanic a služeben. Zcela nové služebny a vybavení se dočkají na podzim 2024 například v Beskydech na Javorovém vrchu. Další peníze budou směřovat do obnovy dopravní techniky, tedy terénních aut, skútrů a čtyřkolek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba ČR

Štítky ČR, zdraví, rekreace, elektrokolo, Krkonoše, horská služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horskou službu zaměstnávají čím dál častěji koloběžkáři a lidé na elektrokolech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.