Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zoo ve Dvoře Králové nad Labem otevřela expozici jihozápadní Afrika

Safari Park Dvůr Králové nad Labem dnes otevřel expozici West Cape, která na ploše přes 1,5 hektaru představuje přírodu jihozápadní Afriky. Expozice přišla na 140 milionů korun, je to největší investice v novodobé historii zoo po roce 1989.

Hlavní atrakcí komplexu je loni v létě otevřený pavilon tučňáků brýlových, uvedli představitelé zoo. Dvorská zoo se specializuje na Afriku a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech. Loni zoo navštívilo rekordních 669.432 lidí.

"West Cape je bránou do jihozápadní Afriky. Návštěvníky pozve do světa, kde se oceán setkává s pouští a lidská civilizace s úžasnou divočinou. V Česku nemá srovnání," uvedla zoo. Jméno expozice vychází z anglického označení provincie Západní Kapsko v Jihoafrické republice.

Komplex zoo budovala postupně od roku 2020 v sousedství vily ředitelství na místě bývalé slévárny. Její areál zoo v minulosti získala pro své rozšíření a od roku 2016 bourala a chystala k výstavbě. Již loni zoo v komplexu otevřela průchozí pavilon tučňáků, expozici plameňáků a objekt občerstvení.

Prohlídková trasa má téměř půl kilometru a zvířata ukazuje v prostředí člověkem osídlené krajiny. Areál doplňují zemědělské stroje nebo první dvorská vinice. "Prim ale hrají zvířata. Hejno tučňáků, hyeny skvrnité, čápi sedlatí a další živočichové," uvedl ředitel zoo Přemysl Rabas. Lidé mohou v průchozích voliérách pozorovat i hnízdící plameňáky růžové, nesyty africké, pelikány a další ptáky.

Prohlídka začíná u budovy ředitelství, pokračuje kolem výběhu antilop vraných. Návštěvníky zavede do mokřadů se stovkami vodních ptáků. Provozní budovy zázemí či zimní expozice plameňáků respektují architektonický styl koloniálních dob Holandska i Německa v Africe. Po průchozích voliérách následuje otevřená expozici hyen skvrnitých s kmeny velkých stromů, umělými norami i brouzdalištěm pro ochlazení šelem. Návštěvníky od hyen odděluje pouze vodní příkop s rákosím.

Následuje cesta vysychajícím vádí řeky s jezírky obojživelníků do přístavního městečka s expozicí třicetihlavého hejna tučňáků. "Část hejna se už v safari parku dobře zabydlela a pozorujeme snahy o rozmnožování. Jedenáct nových ptáků dorazilo na konci května a ihned se připojili k ostatním," uvedl Rabas. Prohlídka končí expozicí domácích afrických zvířat.

Původní záměr zoo ohledně ukázání jihozápadní Afriky byl výrazně ambicióznější. Kvůli zdražení úvěrů a stavebních prací však zoo původní záměr redukovala, když zrušila vybudování expozice krokodýlů, vyder a voliéry dravých ptáků. Již před více než čtyřmi lety zoo z projektu vyškrtla vodní kanál, po kterém by návštěvníci jezdili na lodičkách. "To by projekt extrémně prodražilo," řekl dříve Rabas.

Na financování expozice zoo získala dotaci 52 milionů korun z evropského přeshraničního programu na společný projekt se zoo v polském Opole. Vybudování West Cape podpořil 31 miliony korun Královéhradecký kraj. Zbytek nákladu zoo hradila z vlastních zdrojů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem

Štítky ČR, příroda, zoo, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo ve Dvoře Králové nad Labem otevřela expozici jihozápadní Afrika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.