Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stadion v Hradci bude mít měsíc zpoždění, hotový bude do konce července

Stavba nového fotbalového stadionu v Hradci Králové bude mít měsíc zpoždění. Včetně kolaudace by měla být hotová do 30. července a na začátku srpna mají Votroci na stadionu odehrát první domácí ligový zápas.

Podle smlouvy je termín dokončení díla včetně kolaudace 30. června. "Řešíme termíny kolaudací, konkrétní termín proto nyní nedokážeme stanovit," řekla mluvčí Strabagu Edita Novotná.

Stavba fotbalové arény za 650 milionů korun bez daně začala v srpnu 2021. Jde o největší stavbu v novodobé historii města. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let. Stavební sdružení tvoří firmy Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont.

Město podle primátorky v úterý s firmami o situaci jednalo. Jako zásadní termíny stanovilo 5. srpen, kdy by se na stadionu mělo odehrát první domácí utkání prvoligového klubu FC Hradec Králové, a 3. září, kdy by se měl stadion slavnostně otevřít veřejnosti. "Firmy přisvědčily a deklarovaly, že jsou schopny a ochotny do 30. července realizovat stavbu tak, aby mohla být připravená a zkolaudovaná k prvnímu domácímu zápasu," řekla primátorka Pavlína Springerová.

Stavbaři podle Novotné počítají s tím, že by se 5. srpna na stadionu mělo odehrát první utkání. "Práce na stadionu nyní běží naplno sedm dní v týdnu. Trávník za začíná zelenat, dělají se všechny druhy dokončovacích prací v interiérech i exteriérech. Na stavbě je kolem 200 pracovníků," řekla.

Náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek připomněl, že již v dubnu město vyslovilo obavu, že stavba stadionu se může prodloužit o šest až osm týdnů. Toto riziko podle něj stále trvá. "Zhotovitel nás ubezpečuje, že udělá v cílové rovince maximum pro to, aby umožnil odehrát první zápas 5. srpna," uvedl Lukáš Řádek.

V případě nedodržení termínu vyplývají pro dodavatele ze smlouvy finanční sankce dané procentuální částí z ceny díla. Denní sankce pro prvních 13 dní zpoždění vychází na 113.600 korun. Od 14. dne a dále jsou sankce na částce 284.000 korun denně.

Springerová k uplatnění sankcí uvedla, že město je v této věci vázáno smlouvou. "Budeme mít jednání s konsorciem firem, abychom si vyjasnili podmínky, které definuje smlouva, a jak dál postupovat," uvedla.

Provozovatel stadionu bude pro následující dva roky městský klub FC Hradec Králové, nájemné bude městu platit ve výši 8,5 milionu korun bez DPH ročně. Podle primátorky půjde o dva ověřovací roky. Prostřednictvím klubu také bude moci město dohlédnout na dovybavení arény pro její víceúčelové využití. Kraj na to městu v následujících třech letech dá 100 milionů korun.

S dokončováním stadionu ve městě vznikly diskuse nad podobou vnějšího pláště stadionu. Například podle některých opozičních zastupitelů se zdá opláštění moc průhledné a neodpovídá před stavbou představeným vizualizacím plného pláště. Řádek k tomu dnes uvedl, že o podobě pláště se rozhodlo loni v květnu, opláštění se vybíralo z variant takzvaným vzorkováním.

Podle architektů stadionu byl výběr opláštění kompromisem daným dobou výběru konkrétního typu tahokovu. "Muselo se vybírat z těch tahokovů, které byly loni na jaře v Evropě reálně dostupné, jejichž parametry odpovídaly zadávacím podmínkám a současně nepřinesou investorovi další vícenáklady v řádu možná až desítek milionů korun," uvedl architekt Tomáš Vymetálek. Na výsledném typu, který se nakonec pro fasádu použil, byla podle něj shoda s techniky, stavitelem, správcem stavby a také se zástupci města. "Stadion ale ještě není kompletně hotový, počkejme si na konečný výsledek," uvedl architekt Tomáš Vymetálek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vizualizace: Uskupení Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont.

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stadion v Hradci bude mít měsíc zpoždění, hotový bude do konce července  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.