Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Červenokostelecký Batist má jasný plán a cíl, výpovědi nechystá

Výrobce a dodavatel zdravotnických materiálů z Červeného Kostelce firma Batist se dostal do problémů a ty chce řešit reorganizací. Zaměstnanci se o práci naštěstí bát nemusí.

Investory pro reorganizaci a záchranu Batist hledá ve výběrových řízeních. Vyplývá to z dokumentů založených v insolvenčním rejstříku. Batist dříve uvedl, že výběr investora či investorů by měl trvat přibližně do července, předložení reorganizačního plánu věřitelům Batist předpokládá v srpnu.

Reorganizace se bude týkat obchodní společnosti Batist Medical a výrobní společnosti Batist Medical Productions. Obě jsou nadále v chodu, sídlí v Červeném Kostelci a zaměstnávají dohromady přes 170 lidí. Do insolvence se firmy přihlásily letos v lednu samy kvůli platební neschopnosti.

Reorganizace se proti původním předpokladům nebude týkat mateřské společnosti skupiny Batist Medical Holding, která má sídlo v Praze a nyní má jednoho zaměstnance. Firma návrh na povolení reorganizace vzala 5. června zpět, protože se jí nepodařilo najít žádného investora, s nímž by mohla sestavit reorganizační plán. Městský soud proto na firmu v pondělí prohlásil konkurz, v němž bude její majetek rozprodán.

Reorganizace by měla přinést zachování zaměstnanosti a provozu obou kosteleckých společností. Věřitelům by měla přinést vyšší uspokojení pohledávek. Pro reorganizaci a výběrová řízení skupina Batist angažovala jako ekonomického poradce společnost PricewaterhouseCoopers Česká republika a jako právního poradce advokátní kancelář White & Case.

U insolvence firmy Batist Medical věřitelé přihlásili pohledávky za 1,04 miliardy korun. U společnosti Batist Medical Productions přihlásili pohledávky za 376 milionů korun a po společnosti Batist Medical Holding chtějí 344 milionů korun. Zástupce Batist Medical u soudu uvedl, že věřitelé by měli být uspokojeni z vypořádacího úvěru, prodeje majetku nebo z budoucích příjmů dlužníka.

Hodnota majetku firem Batist Medical a Batist Medical Productions bude známa po vypracování znaleckých posudků, které udělá firma Equity Solutions Appraisals.

Za hlavní důvod insolvence Batist označil to, že se stal obětí podvodu ve dvou asijských obchodních případech, kdy na zálohách a následných škodách přišel téměř o 150 milionů korun. Na skupinu také dopadlo prudké zdražení energií, přepravy a materiálů, které nemohla promítnout do cen výrobků. Negativní vliv měl i pokles obchodů s ochrannými pomůckami po odeznění epidemie covidu.

Loni skupina vykázala obrat asi jednu miliardu korun po 1,7 miliardy korun v roce 2021. Zhruba 60 procent obratu měla ze zahraničí.

Batist je dodavatelem a výrobcem roušek, operačních setů, zdravotnických a hygienických produktů na ošetření ran, obvazů a dalších hygienických pomůcek pro zdravotnictví. Část produkce si nechává vyrábět v Asii. Pobočky měl v době úpadku na Slovensku, v Polsku, Německu, Portugalsku a Španělsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv firmy Batist

Štítky ČR, textil, zdraví, soud, firmy, Batist, insolvence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

milada knoflicek

Dobrý den, jmenuji se Milada, právě jsem dostal půjčku od paní KATERINY, po mnoha neúspěšných pokusech získat půjčku jsem viděl mužský příspěvek o tom, jak dostal půjčku od paní KATERINY, rozhodl jsem se ji kontaktovat, poslal jsem její e-mail a ona odpověděla Řekla, jak půjčka funguje, po dokončení procesu jsem byl tak šokován, když jsem bez problémů obdržel půjčku 500 000,00 KC. Pro vaši pujku je nejlepší kontaktovat ji: Skutovakaterina11@gmail.com

Pondělí, 19. června 2023, 12:09Odpovědět

Červenokostelecký Batist má jasný plán a cíl, výpovědi nechystá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.