Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vizualizace neodpovídá reálu. Proč bude fotbalový stadion v Hradci Králové vypadat jinak?

Jelikož stavba fotbalového stadionu v Hradci Králové míří do svého finále, stále více lidí se ptá, proč vypadá jinak než na vizualizacích. Podle dodavatele je hlavním důvodem cena a dostupnost materiálu. O změně podoby bylo město informováno už na jaře letošního roku.

Nová fotbalová aréna za 763 milionů korun se oficiálně otevře za začátku září. Stavba fotbalové arény začala v srpnu 2021. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let. 

„Vloni na jaře, kdy se rozhodovalo o výběru konkrétního typu tahokovu, který tvoří vnější opláštění stadionu, bylo potřeba dělat velké kompromisy. Muselo se vybírat z těch tahokovů, které byly loni na jaře v Evropě reálně dostupné, jejichž parametry odpovídaly zadávacím podmínkám a současně nepřinesou investorovi další vícenáklady v řádu možná až desítek milionů korun,“ uvedl v tiskové zprávě města architekt Tomáš Vymetálek. Podle jeho slov se na novém materiálu dohodli zástupci města, správci stavby, stavitelé i technici.  

Původně měl být stadion po svém obvodu světlý. Místo původního návrhu je nyní po fasádě budovy tažené hliníkové pletivo. Skrze něj je vidět na samotné stěny. „Namísto světle šedé barvy, kterou jsme původně v naší vizi zamýšleli, jsme se nakonec rozhodli pro hliníkový tahokov. Ten má oproti ocelovému zase delší životnost a také se více hodí k naturálnímu výrazu monolitické nosné konstrukce tribun,“ dodal Vymetálek.  

Kromě životnosti a ceny může za nový vzhled stadionu i načasování stavby. Dalším důvodem bylo skokové zdražení materiálu a také jeho dostupnost.  

Projekt stadionu je zadán systémem Design and Build, což znamená, že se stavba smluvně zadá staviteli podle ideové studie s předem danými zadávacími podmínkami. Projekt se pak zpracovává průběžně, včetně zajištění příslušných povolení. 

VIDEO: Podívejte se, jak vypadá fotbalový stadion v Hradci Králové z ptačí perspektivy

Po letních prázdninách se má slavnostně otevřít nový fotbalový stadion v Hradci Králové. Stavbu na místě starého stadionu z roku 1966 město připravovalo 15 let a zaplatí za ní 763 milionů korun. V těchto dnech už si místní můžou udělat celkem...

Jak bude stadion vypadat?  

Návrh na nový fotbalový stadion si řešili zástupci společností sami. Museli však dodržet základní podmínky, které město na začátku tendru stanovilo. Jedna z nich byla, že stadion musí splňovat požadavky UEFA 4 pro mezinárodní fotbalová utkání.  

Současný návrh počítá s tím, že zápasy bude sledovat až osm tisíc lidí v hledišti. V případě nutnosti je možné přidat i dalších 1 300 míst. Řada místních také ocenila, že návrh počítá se zachováním takzvaných lízátek. Jde o speciální osvětlení, které má v Hradci Králové svojí tradici.   

Právě lízátka budou jedinou vzpomínkou na starý stadion. Ten starý se kompletně zdemoluje a na jeho místě vyroste úplně nová sportovní aréna. Zajímavostí je, že kolem celé budovy stadionu bude natažena 300 metrů dlouhá atletická dráha. Další běžecká dráha pak bude v osvětleném tunelu přímo pod tribunami. Na stadionu bude k dispozici i šest tělocvičen, občerstvení a sedm víceúčelových sálů.  

Radnice počítá s tím, že kromě sportovních událostí bude nový stadion hostit i například kongresy, trhy a kulturní akce. Podle dřívějšího vyjádření primátora se během hudebního vystoupení vejde na stadion až 25 tisíc lidí. Jak bude takový festival vypadat ukazuje i jedna z připravených vizualizací.   

Na stadionu bude celkem 12 skyboxů, z toho dva budou velkoprostorové. Součástí nové stavby bude i amfiteátr do kterého se vejde až 1 500 lidí. Samotný stadion pak nabídne i ubytování. Celkem zde bude moct přespat až šest desítek lidí. 

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FC Hradec Králové

Štítky FC Hradec Králové, fotbalový stadion, materiál, jaro, UEFA, Evropa, vizualizace, vzhled, změna, stadion, fotbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vizualizace neodpovídá reálu. Proč bude fotbalový stadion v Hradci Králové vypadat jinak?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.