Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Hradecká nemocnice jako první v republice používá novou metodu u pacientů s masivním krvácením

Klinika urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové začala jako první v České republice aplikovat speciální ER-REBOA katétr u pacientů s masivním, život ohrožujícím krvácením a už hlásí první úspěchy.

Nemocnice tuto novou metodu léčby použila od loňského června již u čtveřice pacientů v kritickém stavu, dva z nich díky této metodě mimořádně rozsáhlé krvácení z poranění po dopravní nehodě přežili.

Při tomto způsobu léčby je katétr tříslem zaveden do aorty pacienta, ve které se na vhodném místě nafoukne balonek a tím dojde k přerušení či alespoň omezení průtoku krve do oblastí vnitřních orgánů či končetin. Tímto zákrokem získají lékaři krátký časový prostor na provedení operačního zákroku, který krvácení zastaví.

„S novou metodou jsme se seznámili v roce 2017 na stáži ve Spojených státech amerických, kde se používá již několik let a loni v červnu využili tuto metodu u prvního pacienta v ČR,“ uvedl profesor Jaromír Kočí,. Podle předpokladů lékařů se bude počet vhodných indikací pro použití těchto katétrů ve Fakultní nemocnici Hradec Králové pohybovat v řádu jednotek pacientů ročně.

Katétr se rozhodli lékaři zavést i muži, který na Královéhradecku v polovině letošního května havaroval na motocyklu a utrpěl rozsáhlá poranění dolních končetin, pánve a oblasti břicha, které bylo doprovázeno masivním krvácením. Záchranáři muži již na místě nehody podali plnou krev, následně po převozu do nemocnice zavedli katétr a provedli potřebné operace, nyní muž prochází rekonvalescencí. „Personál nemocnice mi říkal, že jsem tu nehodu přežil hlavně díky nově zaváděným postupům.. Všem moc děkuji za záchranu života,“ uvedl pacient.

Klinika urgentní medicíny novou metodu také vyučuje na kurzech, aby ji mohli používat i další specialisté. „Byli u nás vojenští chirurgové i kolegové z ostatních nemocnic, kde se tato metoda začíná používat. Jednalo se již o desítky lékařů,“ uvedl přednosta Kočí.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Formánek

Štítky pacient, nemocnice, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko, lékař, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká nemocnice jako první v republice používá novou metodu u pacientů s masivním krvácením  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.