Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Hasiči z Královéhradeckého kraje si dali do těla, náročné cvičení prověřilo jejich připravenost

Hasiči z Královéhradeckého kraje absolvovali náročný výcvik zaměřený na práci ve výšce a nad volnou hloubkou, nic pro slabé povahy. Hasiči nacvičovali reálné situace, se kterými se běžně potkávají ve své práci.

Dva dny, během kterých se intenzivně pracovalo na osmi stanovištích s náročnými modelovými situacemi, jedna velká stanová humanitární základna a bezmála stovka příslušníků napříč celým HZS Královéhradeckého kraje. Hasiči mají za sebou celokrajskou odbornou přípravu se specializací pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou a dalších příslušníků. Vše se odehrávalo v lokalitách v Náchodě a v Adršpašsko-teplických skalách v okolí Teplic nad Metují. V takovém rozsahu a podobě se uskutečnila vůbec poprvé.

„Naším cílem bylo připravit modelové situace, které jsou sice náročné, ale odpovídají reálným scénářům a podmínkám, do kterých se můžeme během zásahu dostat. Připravili jsme celkem 8 stanovišť v přírodních a průmyslových terénech, kde měl tým složený z hasičů – lezců a hasičů provést záchranu osob vždy pomocí lanové techniky. Navíc byl na každou disciplínu stanoven časový limit. Důležitou součástí byla vždy zpětná vazba, kterou dostal tým od pozorovatelů z řad našich instruktorů,“ popsal garant odborné přípravy Martin Špaček, který je zároveň hlavním krajským instruktorem pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou.

Připravené úkoly plnilo celkem devět hasičských týmů ze všech územních odborů HZS Královéhradeckého kraje. V každém týmu byli 4 hasiči, lezci, 2 hasiči a 1 příslušník jako figurant. Na provedení dohlíželi rozhodčí z hlediska odborného využití lanové techniky, ale také z hlediska takticko-strategického řízení zásahu. Každý tým absolvoval denně čtyři fyzicky namáhavé disciplíny. Přitom mohli hasiči využívat jen předem připravené technické prostředky, často se pohybovali v nepřístupném terénu bez využití mobilní požární techniky. Stanoviště v průmyslových terénech byla situována do objektu a okolí náchodské Tepny, další disciplíny plnily týmy kolem Teplic nad Metují a ve skalních městě na věži Járy Cimrmana, skalním masivu Společenské mrtvoly a pod rozhlednou Čáp. 

Důležitou součástí odborné přípravy bylo také vybudování humanitární základny, která sloužila jako zázemí pro téměř stovku všech účastníků a organizátorů odborné přípravy. O výstavbu a provoz zázemí se postarali příslušníci oddělení a pracovišť ochrany obyvatelstva a krizového řízení krajského ředitelství a z jednotlivých územních odborů. Zároveň si tak vyzkoušeli, jak by podobná základna fungovala v případně rozsáhlé mimořádné události. Zázemí vyrostlo v areálu koupaliště v Teplicích nad Metují, vybavení bylo řešeno ve spolupráci se Skladovacím a opravárenským zařízením HZS ČR. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Královéhradecký kraj, Teplice nad Metují, technika, terén, skála, Hasičský záchranný sbor, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Královéhradeckého kraje si dali do těla, náročné cvičení prověřilo jejich připravenost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.