Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Lesníci chtějí v Hradci vybudovat do šesti let nové sídlo za jeden a půl miliardy

Státní podnik Lesy České republiky by chtěl nové sídlo za odhadovaných 1,5 miliardy korun postavit v letech 2026 až 2029. K projektu se letos vrátily po pěti letech.

Stavbu začaly Lesy chystat v roce 2015, ale o tři roky později vše zastavily kvůli zhoršenému hospodaření způsobenému kůrovcovou kalamitou. "Podnik se vrací k architekty oceňovanému návrhu 'Lesy v lese' vybranému v mezinárodní soutěži a nyní finalizuje přípravu aktualizace jeho projektové dokumentace," uvedla mluvčí Eva Jouklová. Před šesti lety podnik cenu stavby odhadoval na půl miliardy korun bez daně. K vybudování sídla se podle LČR již kladně vyjádřilo ministerstvo zemědělství, které je zakladatelem podniku, a také se k němu bude vyjadřovat vláda.

Stavba by měla být především ze dřeva a podle generálního ředitele LČR Dalibora Šafaříka by měla být inspirací pro další investory. "Poskytneme jim pak výsledky protipožárních zkoušek i další výstupy a poznatky z průběhu stavby," uvedl generální ředitel Lesů Dalibor Šafařík. Půdorysem by měl objekt připomínat strom, tvořit by jej mělo pět ramen. Dvoupodlažní budova s 8000 metry čtverečními kancelářských ploch měla podle původních plánů pojmout 180 až 200 úředníků.

Původní projekt z roku 2017 bude podnik aktualizovat kvůli protipožárním opatřením, požadavkům na energetickou pasivitu objektu, servis pro elektromobilitu či rozšíření parkovacích ploch. Poté obnoví stavební řízení s cílem opět získat stavební povolení. Následně by firma vypsala soutěž na dodavatele stavby. Původní stavební povolení pozbylo platnosti.

"Vše bude záviset na získání potřebných povolení. Cena i harmonogram vzejdou z upraveného návrhu, ale s finišem stavby počítáme v roce 2029," uvedl Šafařík.

Stavbu nového sídla podnik začal chystat kvůli nevyhovující budově nynějšího sídla, které je částečně v havarijním stavu. Hlavní část ředitelství sídlí v budově z panelů ze 70. let minulého století. Objekt je podle LČR staticky nestabilní, není zateplený, nemá vzduchotechniku a většina kanceláří nevyhovuje standardům.

Nové sídlo by v Hradci Králové mělo být ve stejné lokalitě jako nynější ředitelství, na místě skladů podniku. Podle původních plánů se po výstavbě měly nynější kancelářské objekty zbourat. Místo nich měli stavbaři vybudovat veřejně přístupný lesopark, v sousedství se plánovalo parkoviště pro 200 aut. Pro vybudování celého areálu Lesy ČR již dříve směnily s městem Hradec Králové potřebné pozemky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Cuboid architekti

Štítky ČR, lesy, stavby, dřevo, Lesy ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci chtějí v Hradci vybudovat do šesti let nové sídlo za jeden a půl miliardy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.