Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Systém papírových přihlášek na střední školy je podle vedení hradeckého kraje nevyhovující

Královéhradecký kraj se bude zasazovat o efektivnější přijímací řízení na střední školy. Náměstek hejtmana pro školství Arnošt Štěpánek (Piráti) považuje systém papírových přihlášek v mnoha ohledech za nevyhovující. Kraj s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) proto jedná o změně termínu jednotné přijímací zkoušky, kdy by se zkouška konala před podáním přihlášek, což by umožňovalo uchazečům zohlednit výsledek a lépe rozložit své přihlášky. V některých regionech ČR provázel letošní přijímací zkoušky na SŠ tlak na děti i jejich rodiče, protože základní školy opouštějí silné populační ročníky.

"Přestože v našem kraji máme pro absolventy základních škol dostatek míst, snažíme se vytvářet tlak na MŠMT, abychom v maximální míře odbourali stres a nejistotu na straně dětí i rodičů, který bohužel stávající formu přijímacího řízení provází. Problém totiž není s množstvím žáků a kapacitami škol, ale s tím, že každý žák podává dvě přihlášky,“ řekl Štěpánek.

To v kombinaci s papírovými zápisovými lístky podle něj zbytečně prodlužuje celý proces přijímání o několik týdnů a způsobuje i obrovskou administrativní zátěž.

"Věřím, že se již od příštího roku podaří přejít na digitalizovaný formát přijímání. Zjednodušeně se jedná o systém, kam žáci a rodiče zadají přihlášky včetně priorit škol, na nichž by chtěli studovat. Systém pak podle výsledku přijímacích zkoušek oznámí uchazečům, na kterou školu byli přijati," uvedl Štěpánek.

Královéhradecký kraj letos umožní zvýšení počtu přijímaných žáků do prvních ročníků maturitních oborů na 19 krajských středních školách. Maximálně tak školy mohou podle výjimky schválené krajskou radou přijmout až 33 žáků do jedné třídy. Kraj k této možnosti přistoupil z důvodu vysokého převisu na některých oborech ve středním školství.

"Kromě navyšování na maximální limit v některých školách se v příštím roce budeme chtít věnovat především tomu, zda máme dostatek míst pro obory s maturitou. Budeme požadovat akceschopnost po ministerstvu školství v souvislosti se změnami oborů a jejich zaměření. Je potřeba se věnovat i oblasti hygienických norem a limitu ve třídách s ohledem na schopnost efektivně vyučovat,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Upozornil, že je nezbytné s ministerstvem školství jednat o strategii o předpokládaném rozsahu všeobecného vzdělávání. "Abychom se tomu mohli do budoucna přizpůsobovat, přestože například míst na gymnáziích máme prozatím dostatek," uvedl hejtman.

K přijímacím zkouškám na SŠ v kraji se letos mělo dostavit zhruba 5600 absolventů devátých tříd základních škol, což je o 11 procent více než loni, uvedlo hejtmanství. Celková nabídka míst na středních školách v kraji pro školní rok 2023/2024 přesto stále převyšuje poptávku. Kraj zachovává místa v oborech, o které není takový zájem. Hejtmanství to vysvětluje tím, že musí být struktura oborů vzdělávání sladěna s trhem práce. Největší zájem je tradičně o studium na gymnáziích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Špelda

Štítky ČR, správa, školy, střední, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Systém papírových přihlášek na střední školy je podle vedení hradeckého kraje nevyhovující  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.