Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradec se zase o něco přiblížil přestavbě křižovatky Mileta, tendr je na světě

Zastupitelé Hradce Králové dnes schválili podmínky výběrového řízení na stavbu křižovatky Mileta na silničním okruhu města. Současně na stavbu vyčlenili dalších 135 milionů korun do rozpočtového výhledu roku 2025.

O přestavbu křižovatky město usiluje přes 20 let, jde o jeden z nejvýznamnějších dopravních uzlů ve městě. Předpokládaná cena stavby činí asi 527 milionů korun bez daně, které budou platit stát, město a kraj. Z toho město by mělo postupně zaplatit přibližně 195 milionů korun bez daně. Uvedl to náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek 

"Půjde o společné zadávací řízení s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR a Královéhradeckým krajem. Hlavní administraci zajistí ŘSD," řekl náměstek Lukáš Řádek. Část peněz na stavbu má město vyčleněno v rozpočtu na rok 2023 a v rozpočtovém výhledu na rok 2024. S nynějším posílením financí bude mít město na roky 2023 až 2025 na stavbu vyčleněno včetně rezerv 295 milionů korun.

Hlavním kritériem hodnocení soutěže bude nabídnutá cena s váhou 90 procent. Nabídnutá záruční doba bude mít váhu deset procent. Vlastní stavební práce by měly trvat 29 měsíců.

Výběrové řízení na zhotovitele stavby by mělo začít v polovině letošního roku, stavba by měla začít v roce 2024. Stát se bude jako hlavní investor na projektu podílet částkou 300 milionů korun, uvedl při své návštěvě Hradce Králové 23. května premiér Petr Fiala (ODS). Přestavbu křižovatky označil za zásadní stavbu pro stotisícové město z hlediska dopravy i jeho bezpečnosti.

Rekonstrukce by se neměla týkat jen křižovatky, vzniknou také nová dopravní napojení, podchody, chodníky, zastávky MHD a další změny na veřejných prostranstvích. Pod křižovatkou stavbaři vybudují podchody pro chodce a cyklisty, další změnou bude doplnění křižovatky o propojku pro vozidla odbočující vpravo, čímž se zvýší kapacita křižovatky.

Vedle toho vznikne směrem na Vysokou nad Labem další křižovatka, takzvaná malá Mileta, tam vznikne komunikace, která propojí Fakultní nemocnici Hradec Králové se Zborovskou ulicí. Do Zborovské ulice ústí i napojení Benešovy třídy, které se z panelové cesty změní na řádnou komunikaci. Do křižovatky bude ústit výjezd pro záchranářská vozidla. Malá Mileta bude řízena světelně, v její blízkosti přibudou nové chodníky.

Na světelné křižovatce Mileta se kříží hlavní silniční okruh, který je součástí tranzitu městem, se silnicí, po které míří do centra města lidé z největšího hradeckého sídliště Moravské Předměstí. V okolí křižovatky, u níž jsou fakultní nemocnice, univerzita a zdravotnická záchranná služba, se často tvoří automobilové kolony.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Vašíček

Štítky ČR, správa, stavby, silnice, Hradec Králové, Mileta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec se zase o něco přiblížil přestavbě křižovatky Mileta, tendr je na světě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.