Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nová hala pro chov nosnic na Hradecku se prodraží. Majitel musí zaplatit pokutu čtvrt milionu

Česká inspekce životního prostředí uložila čtvrtmilionovou pokutu majiteli připravované nové haly pro chov nosnic u Skřivan na Hradecku. Bez povolení vykácel náletové dřeviny na ploše 3,5 tisíc metrů čtverečních. K jeho smůle se jednalo o biotop se zvláště chráněnými živočichy.

Firma se údajně domnívala, že povolení je potřeba pouze v případě kácení dřevin s obvodem kmene nad 80 centimetrů. O tom, že zasahuje do místa, kde žijí chráněné druhy nevěděla. Vykácené dřeviny však byly biotopem zvláště chráněných živočichů slavíka obecného, ťuhýka obecného, užovky obojkové a slepýše křehkého. 

„Vzhledem k tomu, že byly v bezprostředním okolí dosud zachovány víceméně rozsáhlé lokality obdobného charakteru, jeví se dopad provedených zásahů jako lokální,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel oblastního inspektorátu Hradec Králové Lukáš Trávníček

Kromě čtvrtmilionové pokuty musí majitel nové haly vysázet 85 nových stromů. „Provedení takové výsadby má potenciál v budoucnu alespoň částečně kompenzovat některé funkce pokácených dřevin a napomůže k odstranění části škodlivých následků řešených přestupků,“ vysvětlil Trávníček. O tyto dřeviny pak bude muset společnost pečovat po dobu minimálně pěti let.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Manfred Antranias Zimmer | Pixabay

Štítky Královéhradecký kraj, dřevina, Česká inspekce životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová hala pro chov nosnic na Hradecku se prodraží. Majitel musí zaplatit pokutu čtvrt milionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.