Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podvodníci v hradeckém kraji zkouší nový podvod. Vydávají se za operátory a nabourávají se do mobilů

Podvodníci (nejen v Královéhradeckém kraji) vymýšlejí stále nové způsoby, jak své oběti okrást. Nově policie v regionu řeší podvod s e-SIM. Volající se vydává za operátora telefonní společnosti. Jeho cílem je jediné: získat číselné kódy a ovládnout telefonní číslo a přístup do aplikací podvedeného. Skrze ně se potom snaží dostat k penězům.

Zkušenost s tímto novým podvodem má muž a žena z Rychnovska, kterým podvodník volal tento měsíc. „Volající se mu představila jako operátorka telefonní společnosti a informovala ho o nutnosti sdělení kódů k SIM kartám v jeho správě, které mu byly na mobilní telefon zaslány,“ uvedla na webu policie mluvčí Lucie Konečná. Muž počkal na SMS zprávu a číslo operátorce sdělil.  

Podvodnice následně vytvořila nové e-SIM karty a získala vládu nad jeho telefonními čísly i aplikacemi v telefonu jeho partnerky. Skrze mobilní aplikaci internetového bankovnictví si podvodnice poslala jejich úspory, a ještě jejich jménem uzavřela úvěry. „Muži i ženě telefon přestal fungovat, takže neviděli, co se děje,“ uvedla mluvčí. Až zpětně přišli na to, že jsou o 600 tisíc korun chudší.  

Policie případ vyšetřuje jako podvod, za který může pachatelce hrozit až osm let za mřížemi.  

Policie upozorňuje: pachatelé při hovorech rádi využívají dobu, kdy předpokládají, že jsou lidé zaneprázdněni a nemají tak dostatek času na důkladné vyhodnocení nastalé situace. Pozor tak dávejte zejména na nenadálé hovory například v době oběda či večerních hodinách. Nenechte se přesvědčit o nutnosti jednat hned, bez důkladného promyšlení. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Gundula Vogel | Pixabay

Štítky podvod, Královéhradecký kraj, policie, okres Rychnov nad Kněžnou, operátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci v hradeckém kraji zkouší nový podvod. Vydávají se za operátory a nabourávají se do mobilů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.