Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chystaný severní a jižní obchvat Hradce Králové má nadregionální význam, tvrdí Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) v Hradci Králové vyzdvihl nadregionální význam chystaného hradeckého jižního a severního obchvatu, takzvané jižní a severní tangenty. Zdůraznil také význam investic do dopravní infrastruktury v ČR. Vedení hradecké radnice si od severní a jižní tangenty slibuje vyvedení většiny tranzitní dopravy z města.

"Dopravní infrastruktuře věnujeme velkou pozornost, proto jsme přes všechna úsporná opatření v letošním rozpočtu vyčlenili na dopravní infrastrukturu rekordní částku 150 miliard korun. Máme v úmyslu v tom pokračovat. Česká republika na tom, pokud jde o dopravní infrastrukturu, není úplně dobře,“ řekl Fiala.

Projekty severního a jižního obchvatu jsou ve fázi příprav. Severní tangenta má podle primátorky Pavlíny Springerové (Hradecký demokratický klub) termín nejdříve v roce 2030. "V pokročilejším stavu je příprava jižní spojky, kde se bavíme rámcově o termínu 2027," řekla Springerová.

Radnice si od severní tangenty zároveň slibuje to, že by zajistila napojení bývalého vojenského letiště v okrajové části města na dálniční síť. Areál letiště je pro město důležitou rozvojovou průmyslovou zónou. Severní obchvat by měl podle studie vést pod letištěm tunelem a provoz letiště má být zachován. Nyní se letiště využívá hlavně pro soukromé lety a část areálu slouží jako podnikatelská zóna a jako zázemí velkých hudebních festivalů.

"Jsem ráda, že pan premiér potvrdil, že škrty, které stát bude dělat, se nebudou jakkoli dotýkat dopravní infrastruktury," řekla Springerová.

Bývalé hradecké vojenské letiště o rozloze asi 230 hektarů vlastní od roku 2003 město Hradec Králové. Od roku 2008 je jeho provozovatelem městská akciová společnost Letecké služby Hradec Králové.

Zlepšení v dopravě ve stotisícovém Hradci Králové přineslo v roce 2021 otevření dvou úseků dálnic D11 a D35, na něž se z města přesunula část tranzitní dopravy. Výraznou pozitivní změnu si radnice slibuje od letos spuštěného inteligentního systému řízení dopravy, který by měl zklidnit dopravu v centru města. Vyvedení většiny tranzitní dopravy z města umožní v kombinaci s úseky dálnic až severní a jižní tangenta.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, silnice, Fiala, obchvat, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chystaný severní a jižní obchvat Hradce Králové má nadregionální význam, tvrdí Fiala  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.