Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Hradci Králové u Hradečnice vznikne nový běžecký okruh

V Hradci Králové vznikne běžecký okruh v městských lesích, a to v oblasti Hradečnice. Peníze půjdou z projektu re-use, který má za cíl vrátit použité věci zpátky do oběhu, například nábytek nebo hračky.

Více než tři roky třídí Hradečané odpad také s pomocí projektu re-use, který je zaměřený na opětovné využívání věcí. Ve čtyřech sběrných dvorech vznikly tzv. re-use pointy, kam mohou občané tyto nepotřebné věci odnést a jsou následně za drobný obnos prodávány. Díky vybraným financím, kterých bylo v loňském roce téměř 280 tisíc korun, letos vznikne speciální lesní běžecký okruh v městských lesích. Za finance z re-use bylo navíc vysázeno i několik stovek nových stromů.

Projekt re-use už v Hradci Králové získal své jméno, lidé si na něj zvykli, a stále častěji zaznamenáváme zájem o tuto službu. Díky vybraným financím pak vznikají projekty, které dávají smysl, a jsou úzce spojené s přírodou. V městských lesích nyní vzniká finská běžecká dráha, což je speciální osmisetmetrový běžecký okruh na měkkém povrhu,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek.

Okruh pro běžce bude začínat od asfaltové lesní cesty Hradečnice, přibližně 200 metrů od centrálního parkoviště u lesního hřbitova. Hluboký příkop podél Hradečnice bude přehrazen dřevěnou lávkou. Na plochu nástupního místa bude umístěn altánek se stříškou, stoly s lavicemi, stojany na kola a také informační cedule. Povrch okruhu bude tvořen měkkým povrchem přírodního původu. „Na místo je nyní svážen materiál a okruh bude v následujících týdnech postupně vznikat. Bude tvořen především přírodními materiály, na písečné podloží se umístí geotextílie, následně štěpka a poté piliny. Lemovaný bude mořenými dřevěnými kuláči,“ popisuje Milan Zerzán, ředitel městských lesů Hradec Králové, které v lese okruh budují. Dokončen by měl být začátkem prázdnin. Do budoucna by pak okruh měly doplnit ještě doprovodné cedule s návody a tipy na cviky a protažení těla. „S provedením tohoto projektu jsme vlastně první v republice, inspirovali jsme se ze Švýcarska,“ doplňuje ředitel Zerzán.

Celková cena za okruh a doplnění prvků vyjde na přibližně 750 tisíc korun bez DPH. Část financí bude pokryta právě prostřednictvím projektu re-use, za loňský rok to bylo téměř 280 tisíc korun. Další finance jsou od partnerských společností, část budou investovat také Městské lesy HK ze svého rozpočtu.

Další finance byly použity na výsadbu stovky nových stromů. Sazenice byly vysázeny na jaře a na podzim. Pořízen byl dub zimní, který zpevňuje kořeny půdu a patří do hradeckých lesů. Dále třešně ptačí, které slouží jako krmivo pro ptactvo a mají nádherné květy. Vysázeny byly u asfaltového okruhu za Černou strání směrem na Svinary.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/StockSnap

Štítky les, Hradec Králové, projekt, finance, Lukáš Řádek, re-use, Hradečnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové u Hradečnice vznikne nový běžecký okruh  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.