Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Některé ulice v hradeckém centru jsou rozkopané, povede sem dálkové teplo

Až do října musí lidé v historickém centru Hradce Králové počítat s tím, že některé ulice jsou uzavřené a rozkopané. V plném proudu jsou práce na tom, aby sem vedlo dálkové teplo.

Další místa v historickém centru dosáhnou na dálkové teplo, které z opatovické elektrárny do hradeckých domácností a provozoven dodává městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové. Práce byly zahájeny v dubnu a potrvají až do října. Důvodem jejich realizace je zájem Tepelného hospodářství i města spojit vyšší nezávislost na dodávkách plynu s možností úspor pro odběratele

V historickém jádru tak přibudou místa, která bude možné připojit na bezpečné a levnější dálkové teplo. V letošním roce se bude jednat například o všechna odběrná místa Klicperova divadla, budovy historické radnice a bývalého objektu knihovny i další. „Ve spolupráci s městem jsme rozdělili celou akci do několika etap, aby vše pokud možno nekolidovalo s kulturními či sportovními akcemi, které se na Velkém či Malém náměstí a v přilehlých ulicích konají. Přesto se nevyhneme omezení pohybu vozidel a v menší míře i pěších. Rádi bychom proto znovu požádali veřejnost i návštěvníky o pochopení a trpělivost. Snažíme se práce maximálně slučovat a zkracovat dobu jejich realizace, aby způsobené komplikace byly co možná nejmenší,“ vysvětluje Jiří Seidler, předseda představenstva THHK.

Aktuálně stavbaři obsadili prostor naproti Galerii moderního umění, kde jsou zčásti již provedeny výkopové práce a bude zde probíhat pokládka potrubí. V těchto místech bude hotovo do 18. června. Další práce byly počátkem května zahájeny v ulicích Klicperově, Tomkově a Úzké, dokončeny by měly být do konce června. Na další místa se stavba rozšíří až začátkem letních prázdnin.

Na staveništi jsou od počátku přítomni také archeologové, kteří nyní pracují zejména ve východní části Velkého náměstí. Podařilo se jim již odkrýt pozůstatky plošných úprav tohoto nejstaršího hradeckého veřejného prostranství ze 13. až 14. století, kdy byl tehdejší povrch vydlážděn valounky a vyložen vodorovnými dřevy. V těchto vrstvách se nachází větší množství náhodně ztracených či odhozených předmětů a jejich částí. Kromě zlomků keramických nádob, často hrnců, pohárů a džbánů se objevují i části dřevěných misek či kovové nálezy, mezi něž patří přezka, část řetězu či hřebíky. „Zajímavá je i kolekce odpadu v podobě odřezků vydělaných kůží, které dokládají činnost ševců či pasířů nebo jiných řemeslníků pracujících s tímto materiálem. Výzkum bude pokračovat podle plánu i v dalších úsecích nejen na Velkém náměstí, ale i v přilehlých ulicích,“ upřesňuje archeolog Radek Bláha z hradeckého Muzea východních Čech.

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky teplo, historické jádro města, Hradec Králové, Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s., Muzeum východních Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé ulice v hradeckém centru jsou rozkopané, povede sem dálkové teplo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.