Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hradec po devíti letech dokončil opravu secesních mostních kiosků

Radnice Hradce Králové po devíti letech dokončila postupnou opravu čtyř secesních kiosků na okraji památkově chráněného Pražského mostu přes Labe. Rekonstrukci v těchto dnech završila dokončením opravy kiosku na Tylově nábřeží.

Pražský most z roku 1910 patří mezi typické stavby města. Na předmostích má čtyři kiosky, které navrhl známý architekt Jan Kotěra. Město opravu kiosků začalo připravovat v roce 2014, kdy památkáři vydali první závazné stanovisko k obnově těchto kulturních památek. Opravy následně provázely problémy s výběrem stavebních firem. Zdržení přineslo i to, že dřevěné konstrukce byly napadené dřevomorkou. Oprava jednoho kiosku se měnila kvůli tomu, aby se přizpůsobila nově nalezené historické dokumentaci od Kotěry. Samotný most město opravilo již v letech 1992 až 1993.

V letech 2016 a 2018 se městu podařilo opravit oba kiosky na jižní straně mostu a v roce 2021 skončila oprava menšího kiosku na severní straně. Protilehlý větší kiosek na severní straně mostu na Tylově nábřeží stavbaři od loňského roku nákladem 5,2 milionu korun bez daně zcela obnovili. Vyměnili okna i elektroinstalace, udělali novou podlahu a omítky.

Dnes na střechu kiosku doplnili poslední prvek, a to měděnou ozdobu s pozlacenými prvky. Na zakázku ji vyrobila společnost Houska & Douda na základě původního Kotěrova návrhu. Stejný prvek, který má podobu fontány, bude v příštím roce doplněn také na protější kiosek. "Současná podoba kiosku tak co nejvíce odpovídá období, ve kterém byly postaveny, tedy letům 1911 až 1912," uvedl náměstek primátorky pro památkovou péči Adam Záruba (Změna pro Hradec).

Prostory kiosku hodlá radnice pronajmout. "Dříve se zde nacházela provozovna rychlého občerstvení, ale to už nyní nebude možné. V polovině června bychom měli v radě města projednávat vypsání výběrového řízení na nového nájemce. Líbila by se mi zde například prodejna květin nebo suvenýrů," uvedl náměstek primátorky pro majetek Pavel Vrbický (Piráti). Ve dvou již pronajatých kioscích je prodej hotového jídla a pití a zmrzliny. U jednoho kiosku město jedná o pronájmu s Potravinovou bankou, která by zde na podzim mohla zřídit jednu z poboček.

Jednoobloukový železný Pražský most byl otevřen v červenci 1910, kdy nahradil kamenný pevnostní most. Kiosky byly postaveny v letech 1911 až 1912. Kiosky na Eliščině nábřeží, na břehu historické části města, získaly podoby válcových středověkých věží s cimbuřím. Naopak kiosky naproti dostaly oválný vzhled a zvonovou střechu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kam.hradeckralove.cz

Štítky ČR, památky, správa, stavby, most, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec po devíti letech dokončil opravu secesních mostních kiosků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.