Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Svobodné Dvory se nemusí bát hluku z dálnice, zarazí ho protihlukové stěny

Obyvatelé Svobodných Dvorů v Hradci Králové se dočkají nových protihlukových stěn, díky nimž se v jejich lokalitě sníží hluk z blízké dálnice. Zatím probíhají přípravné práce, samotná stavba má být zahájena v úvodu letních prázdnin.

S tím se pojí také omezení na téměř osmikilometrovém úseku dálnice D11, které by mělo skončit závěrem srpna. Kompletní dokončení díla se předpokládá na podzim letošního roku. Celou investiční akci, která vyjde na více než 97,5 milionu korun bez DPH, připravuje Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Investor tak reaguje na dlouhodobý požadavek města, tamní komise místní samosprávy a spolku Kozlovka.

Nové protihlukové stěny by měly být vybudovány přerušovaně po obou stranách dálnice, v úseku měřícím téměř osm kilometrů, a to v místech od 90. do 98. kilometru dálnice. Nyní probíhají přípravné práce, jako tvorba technologických postupů, projektování prováděcí dokumentace stavby, schvalování výrobků a harmonogramu stavby. „Stavba protihlukových stěn by měla výrazně ulevit obyvatelům ve Svobodných Dvorech. Na jejich zhotovení má stavební společnost 56 dní, probíhat by měla během letních měsíců, takže teoreticky od září by již mohla být hluková intenzita dopravy v této části Hradce výrazně nižší, než je nyní,“ říká náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. Stavebně budou stěny hotové v závěru letních prázdnin, s kompletním dokončením a předáním díla ŘSD počítá na podzim.

 Zahájení stavby protihlukových stěn s sebou přinese i několik omezení na dálnici D11. „Předpokládáme práce na krajnici a v části přilehlého pruhu. Konkrétní omezení provozu bude zhotovitelem stavby projednáno se silničním správním úřadem,“ popisuje Jan Rádl, vedoucí oddělení přípravy a realizace ze společnosti ŘSD.

Výstavbě protihlukových stěn předcházelo několik hlukových měření, které si nechalo provést město. To poslední proběhlo v letních měsících loňského roku. „Na základě prognóz intenzit dopravy a výpočtů hlukové zátěže, které byly zpracovány na základě memoranda mezi magistrátem města a ŘSD, by ve výhledovém stavu po zprovoznění navazujících připravovaných úseků D11 mohlo dojít k překračování hygienických limitů hluku. Z uvedeného důvodu přistoupilo ŘSD k přípravě a realizaci zmiňovaných protihlukových stěn,“ doplňuje Rádl z ŘSD.

Pořízení protihlukové bariéry kvitují také obyvatelé Svobodných Dvorů. „Jakmile došlo ke zprovoznění úseku dálnice D11, bylo nám jasné, že bude třeba protihlukové stěny vyřešit co nejdříve. Jejich výstavba tak byla dlouhodobě jednou z našich priorit. Jakmile budou na místě, uleví se především občanům bydlícím v zástavbě kolem Spojovací a Klacovské ulice, místní základní škole, Kozlovce i Chaloupkám na druhé straně,“ uvádí předseda komise místní samosprávy Svobodné Dvory Tomáš Merta.

Ohodnoť článek

Foto jakubkarlicek.cz

Štítky Ředitelství silnic a dálnic, dálnice, Dálnice D11, Hradec Králové, protihlukové stěny, Lukáš Řádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svobodné Dvory se nemusí bát hluku z dálnice, zarazí ho protihlukové stěny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.