Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hořice se připravují na tradiční závod 300 zatáček Gustava Havla

Hořice na Jičínsku se opět připravují na tradiční motocyklový závod 300 zatáček Gustava Havla. Kolem tratě už jsou několik dnů rozmístěné bezpečnostní prvky, sítě a také zábrany, které mají poskytnout bezpečí jezdcům i přihlížejícím fanouškům. Letošní jubilejní 60. ročník se pojede 20. a 21. května. Na start se postaví 235 jezdců.

„Jsem přesvědčený, že 60. ročník posune naše závody zase o krok dopředu a hořické závody budou pokračovat ještě mnoho dalších let,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel hořických závodů Tomáš Jenčovský. Na startovní listině se potkávají jména z řad zahraničních i českých závodníků. 

„Očekávám velmi silné startovní pole jezdců a doufám, že vyjde dobré počasí,“ uvádí ve zprávě závodník Ilja Caljouw. Pro řadu zúčastněných je tradiční závod 300 zatáček Gustava Havla v Hořicích srdcovou záležitostí. „Jsem strašně rád, že jsem mohl být spoustu let součástí tohoto krásného závodu. Těším se moc na setkání s pořadateli a hlavně diváky,“ dodává závodník Kamil Holán, který závod v Hořicích považuje za nejprestižnější v České republice.  

Samotné závody začnou v sobotu ráno. První měřený trénink se pojede už v 9:00. První den se budou jezdci na trati střídat prakticky až do 18:00. Vše v rámci měřených tréninků. Ostré závody se pojedou v neděli a slavnostní zahájení je v plánu v 8:30. Konec závodů je v plánu až v podvečer.  

Motocyklové závody v Hořicích mají dlouholetou tradici  

První závod na unikátním městském okruhu v Hořicích odstartoval už v roce 1936. Samotný název okruhu a závodu vznikl z faktu, že po 12 kolech závodu motorkáři ujedou přesně 312 zatáček. Motocyklisté, na trati dlouhé přes pět kilometrů, projíždějí centrem města i lesy kolem Hořic.     

Od roku 1968 nese závod jméno Gustava Havla, českého závodníka, který patřil mezi světovou špičku a tragicky zahynul v roce 1967.  

Závody na tomto okruhu vždy výrazně omezí dopravu kolem Hořic. Mimo závody se části okruhu používají jako klasické silnice. Největších komplikací se dočkají řidiči, kteří budou mířit do Lázní Bělohrad a Nové Paky. Pro ně vede objízdná trasa centrem města, přes obec Kačerov, Miletín a Tetín. Místo původních 10 kilometrů řidiči ujedou 15. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AMK Hořice

Štítky Hořice, Gustav Havel, okres Jičín, 300 zatáček, doprava, závod, motocykl, notorka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hořice se připravují na tradiční závod 300 zatáček Gustava Havla  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.